Skellefteå: Alla etableringar har risker

I mitten av oktober presenterades Northvolts batterifabriksprojekt. Men allt är långt i från klart. Lorents Burman från Skellefteå kommun längst till höger.
I mitten av oktober presenterades Northvolts batterifabriksprojekt. Men allt är långt i från klart. Lorents Burman från Skellefteå kommun längst till höger. Foto: Anders Wiklund/TT

Northvolt planerar att bygga Europas största batterifabrik i Skellefteå. Men fortfarande är projektet långt från full finansiering.

– Alla etableringar har risker, säger Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.

Under strecket
TT
Publicerad
Enligt planen ska anläggningen bli 500 000 kvadratmeter stor. Illustration.

Enligt planen ska anläggningen bli 500 000 kvadratmeter stor. Illustration.

Foto: Northvolt
Annons

Northvolts investering i att bygga Europas största batterifabrik i Skellefteå – med tillhörande forskning i Västerås – beräknas uppgå till drygt 38 miljarder kronor fram till 2023. Största delen kommer att investeras i Skellefteå där kommunen hoppas på mellan 2 000 och 2 500 jobb.

Trots att byggstart för anläggningen är planerad till andra halvåret 2018, med sikte på vara helt klar 2023, har bolaget hittills inte fått in mer än cirka 220 miljoner kronor i inledande finansiering. Men företagets vd Peter Carlsson sade i förra veckan att han inte är orolig eftersom bolaget nu är i en process där man "räknar med att presentera fler samarbetspartner och att dra i gång den större finansieringsrundan".

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons