Dick Harrison:Skelettfyndet kan återupprätta Rikard III:s rykte

Trots blott två år som regent är Rikard III en Englands mest omstridda kungar, inte minst som en följd av Shakespeares porträtt av honom som skurkaktigt geni. Identifieringen av hans kvarlevor lär spä på mytbildningen men kan också nyansera bilden av Rikard III.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
En bild av Rikard III:s skalle.

En bild av Rikard III:s skalle.

Foto: AP
På torsdagen ska den omstridda engelska kungen, Rikard III som dog för 530 år sedan, begravas på nytt. 
Den Rikard III som de flesta känner till är Shakespeares skapelse. Berättelserna om en puckelryggig, galen och elak kung dök upp efter hans död och kan ha varit politisk propaganda av Henry Tudor, som blev kung Henry VII av England efter slaget i Bosworth där Rikard III stupade.
Den samtida historikern John Rous skrev då Rikard III ännu levde att han var en god kung som kämpade mot dem som förtryckte folket. Efter Rikards död ändrade Rous ton och den forna kungen förvandlas till ett missfoster som fötts med hår och tänder efter att ha tillbringat två år i sin mors livmoder. Efter det fortsätter Rikard III framställas som en skurk av historieskrivare.
Under nittonhundratalet började historiker ifrågasätta Rikard III dåliga rykte och 1924 bildades The Fellowship of the White Boar, ett sällskap som skulle rentvå kungens namn. Bläddra vidare i svepet och läs om hans liv.

På torsdagen ska den omstridda engelska kungen, Rikard III som dog för 530 år sedan, begravas på nytt. Den Rikard III som de flesta känner till är Shakespeares skapelse. Berättelserna om en puckelryggig, galen och elak kung dök upp efter hans död och kan ha varit politisk propaganda av Henry Tudor, som blev kung Henry VII av England efter slaget i Bosworth där Rikard III stupade. Den samtida historikern John Rous skrev då Rikard III ännu levde att han var en god kung som kämpade mot dem som förtryckte folket. Efter Rikards död ändrade Rous ton och den forna kungen förvandlas till ett missfoster som fötts med hår och tänder efter att ha tillbringat två år i sin mors livmoder. Efter det fortsätter Rikard III framställas som en skurk av historieskrivare. Under nittonhundratalet började historiker ifrågasätta Rikard III dåliga rykte och 1924 bildades The Fellowship of the White Boar, ett sällskap som skulle rentvå kungens namn. Bläddra vidare i svepet och läs om hans liv.

Annons

Han var alltså puckelryggig, trots allt, den mytomspunne engelske kungen Rikard III. Och han stupade uppenbarligen på slagfältet. Kanske hade rentav William Shakespeare rätt när han lät monarken ropa ut att han gärna skulle byta kungariket mot en häst under slutstriden vid Bosworth Field utanför Leicester år 1485? Och hur var det egentligen med prinsarna i Towern?
Guilty or not guilty?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons