Annons
X
Annons
X

Skeberg kan få två årslöner i fallskärm

AMF Pension är åter i blåsväder. Bolagets vice vd Ingvar Skeberg får sparken. Detta efter att det avslöjats att han strax innan bolaget beslutade om återtag av spararnas pengar flyttade sitt eget sparande i AMF Pension för att slippa en privatekonomisk förlust. Nu kan han få två årslöner i fallskärm.

Ingvar Skeberg, före detta vice vd för AMF Pension.
Ingvar Skeberg, före detta vice vd för AMF Pension. Foto: BJÖRN LARSSON ASK

Mer om skandalen

Inte olagligt – men inte heller moraliskt försvarbart. Det anser en besviken Ingrid Bonde, vd för AMF Pension. Hon behövde bara någon dag på sig för att ta beslut om att göra sig av med sin närmaste man, bolagets vice vd Ingvar Skeberg.

– Har man fått förtroende att förvalta svenska folkets pensioner är den moraliska frågan viktig. Jag kan inte försvara ett sådant här agerande från en av våra högst uppsatta tjänstemän, säger Ingrid Bonde.

Hon berättar att Ingvar Skeberg flyttade en hemlig summa pengar i slutet av förra året, från sitt sparande i så kallade traditionell pensionsförsäkring till fondförsäkring. Syftet var att slippa den förlust som skulle komma när AMF Pension i januari i år gjorde ett återtag av pensionen på grund av finanskrisen och börsrasen.

Annons
X

Återtaget på 8 procent gällde enbart den traditionella pensionsförsäkringen och innebar att exempelvis 100 000 på kontot förvandlades till 92 000 kronor.

– Vår vice vd flyttade pengarna i december innan det var vidare känt bland våra 2,5 miljoner kunder att vi skulle göra ett återtag, säger Ingrid Bonde, som inte vill uppge hur mycket pengar Ingvar Skeberg flyttade.

Ingvar Skeberg har fallskärmsavtal men villkoren verkar oklara. Första talar Ingrid Bonde om 12 plus 12, det vill säga 24 månaders uppsägningslön. Sedan ändrar hon sig och säger att det i dagsläget är oklart. Det kan bli 6, 12, eller 24 månaders uppsägningstid.

Vad är det för kultur som råder på AMF egentligen, sitter direktörer och skor sig på information som inte kunderna har?

– Nej verkligen inte. Det här är inte förenligt med vad AMF Pensions värderingar står för. Våra nuvarande 12 ledande befattningshavare har själva bett mig gå igenom och försäkra att de inte har gjort några tveksamma transaktioner. Inga konstigheter har kommit fram, allt ser bra ut.

Den nya turbulensen kring AMF Pension kommer bara några dagar efter att bolaget blivit hårt ifrågasatt efter att ha delat ut miljoner i bonus till toppchefer. Trots att företaget hade en usel avkastning förra året och trots att man alltså genomförde ett återtag av pensionsmedel i januari.

Men efter ett snabbinkallat krismöte i lördags beslutade styrelsen i AMF, där bland annat LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin sitter, att bonuspengarna skulle betalas tillbaka. Ingvar Skeberg var en av toppdirektörerna som fick betala tillbaka, totalt 1,3 miljoner kronor.

Ingrid Bonde tycks vara beredd på ny kritikstorm. Pensionsjätten har snabbt förstärkt antalet personer i kundtjänsten, alla kunder som hör av sig ska kunna få förhoppningsvis kunna få svar på sina frågor.

SvD Näringsliv har inte nått Ingvar Skeberg för en kommentar. Men till TT säger han:

– Uppgifterna är i sak korrekta, dock vill jag påpeka att jag har handlat i god tro. Naturligtvis borde jag ha funderat över de moraliska aspekterna. Men det gjorde jag inte vilket är beklagligt, säger Skeberg.

Finansinspektionen (FI) är underrättad och begär nu att AMF berättar närmare om vad som hänt.

Annons
Annons
X

Ingvar Skeberg, före detta vice vd för AMF Pension.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK Bild 1 av 2
Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X