Annons
X
Annons
X

Skatteverkets ränta för bra – ministern stoppar spararna

Finansminister Magdalena Andersson sätter stopp för den förmånliga ränta som Skatteverket erbjuder på skattekonton.

– Skattekontot ska inte vara en sparform, säger Andersson till SvD.

(uppdaterad)
[object Object]
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Daniella Backlund

**Räntan på skattekontot **är för närvarande 0,5625 procent. Eftersom den är skattefri kan den jämföras med en bankränta på nära 0,8 procent vilket i dagens räntemiljö är en hög ränta. Pengarna är dessutom inte bundna.

Skatteverket gör bedömningen att det för närvarande finns cirka 22 miljarder kronor för mycket på skattekontona, pengar som alltså inte ska användas för framtida skattebetalningar.

– Vi kommer att sänka räntan på skattekontot. Bakgrunden är att det inte är menat att skattekontot ska vara en sparform utan det ska användas när man ska betala in skatt, säger Andersson till SvD.

Annons
X

Hon tillägger att de ränta som ges på skattekontot bekostas av alla skattebetalare.

Magdalena Andersson kan inte säga hur fort det går att ändra villkoren på skattekontot.

– När det fungerar på ett sätt som inte är avsett ska man agera som minister. Vi har inlett ett arbete och kommer att göra det så fort som möjligt. Det är dumt att säga något datum men vi brukar kunna agera hyfsat snabbt.

Räntan på skattekontot baseras på basräntan, som för närvarande ligger på lägsta möjliga nivå: 1,25 procent. Basräntan ska inte röras, i stället är det relationen mellan räntan på skattekontot och basräntan som förändras.

– Man behöver inte ändra i basräntan, vi ser nu över vilken teknisk konstruktion vi ska ha, säger Andersson.

Orsaken till att folk satt in pengar på skattekontot är ju att man får så låg ränta på andra håll. Vad tycker du att de ska göra nu?

– Man får naturligtvis diskutera sparräntan med sin bank. Har man huslån tycker jag det är bra att betala av på lånen, säger Magdalena Andersson.

Annons
Annons

Finansminister Magdalena Andersson.

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X