Annons
X
Annons
X

Skatteverket vill täta luckor i rut

Allt fler gör rut- och rot-avdrag, visar färska siffror. Samtidigt varnar Skatteverket för att lagstiftningen behöver rättas till så att inte luckor utnyttjas till att maximera avdragen.

Max Kuurne i Huddinge får läxhjälp av ekonomistudenten Daniel Håkansson från studybuddy.
Max Kuurne i Huddinge får läxhjälp av ekonomistudenten Daniel Håkansson från studybuddy. Foto: YVONNE ÅSELL

Några timmar i veckan sätter sig Max Kuurne, en fotbollsbiten 13-åring från Huddinge utanför Stockholm, vid fönstret till pojkrummet och slår upp engelskboken så att den nätt och jämnt täcker skrivbordsunderlägget med fotbollsstjärnan Cristiano Ronaldo. Max Kuurnes mamma, Cahrola Kuurne, säger att han alltid har varit mer upptagen av vad som händer på Segeltorps gräsplaner på kvällarna, än vad som händer i klassrummet på dagarna.

När skolarbetet började halka efter tog Cahrola och Peter Kuurne kontakt med rektorn och bad om extrastöd, men det räckte inte för att han skulle hinna ikapp. Sedan ett år tillbaka kommer 19-årige ekonomistudenten Daniel Håkansson från Studybuddy förbi och hjälper till med engelskläxorna, som familjen gör rut-avdrag på.

–Jag vill att Max ska göra läxorna direkt efter skolan, men då har jag fyra andra barn att ta hand om. Det är svårt att få tiden att räcka till, säger Cahrola Kuurne.

Annons
X

Allt fler svenskar gör rut-avdrag på hushållstjänsterna, visar statistik som Skatteverket tagit fram. Under första halvåret 2012 hamnade siffran på omkring 313000 personer, som ska jämföras med 257000 under samma mätperiod i fjol. Samtidigt har den totala summan som staten förlorat i skatteintäkter under perioden stigit från 800 miljoner kronor till strax över 1 miljard.

Flertalet bor som tidigare i Sveriges tre storstäder. Den äldre delen av befolkningen är överrepresenterade i statistiken med en dryg fjärdedel av totalbeloppet. Däremot har det skett en jämn ökning bland åldersgrupperna, och inte en utveckling med allt fler äldre köpare för varje år, som Skatteverket trodde tidigare. Uppgången är också spridd mellan personer med olika inkomster.

Enligt Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos, hänger utvecklingen ihop med att det i dag är mindre skambelagt att betala någon för att utföra hushållstjänster, samtidigt som utbudet har blivit större.

–Rut-avdraget var lite stigmatiserat från början, men den diskussionen är nästan borta nu, säger hon.

Städningen är fortfarande det som flest vill göra rut-avdrag på, medan den kategori som ökar snabbast är läxhjälpen, som enbart är avdragsgill på grund av en gråzon i lagen: Det är inte läxhjälpen i sig som går att göra avdrag på, utan i stället själva barnpassningen, som dock endast är avdragsgill till barn under 16.

–Vi har kommit fram till att om man tar hem någon för att passa barnen, så kan vi inte lägga oss i vad de gör när de är där. Sedan dess har det vuxit fram företag som sysslar enbart med läxhjälp. Det visar hur lagstiftningen börjat leva sitt eget liv, till skillnad från vad som var tanken från början, säger Pia Blank Thörnroos.

Enligt Skatteverket har även företag som erbjuder rot-avdrag, börjat anpassa sig för att dra så stor nytta som möjligt av hur lagen är utformad. Till exempel är det numera vanligt att hantverkare bjuder på delar av materialkostnaden, som det inte går att göra avdrag på, och i stället tar en högre kostnad för den avdragsgilla arbetstiden. En annan tendens är att företag som gräver ned fiberoptiska kablar, skär ned på maskinkostnaden så att arbetstiden blir längre.

–I stället för att skicka en grävmaskin så låter de en person stå och gräva för hand. Det tar åtta timmar i stället för två och kostar ungefär lika mycket för företaget, men det blir i slutändan billigare för kunden eftersom det då går att göra avdrag för hela beloppet, säger Pia Blank Thörnroos.

Skatteverket vill nu att finansdepartementet ser över lagstiftningen för att komma runt problemet, till exempel att en förutbestämd del av totalpriset alltid ska räknas som arbetskostnad och resten som materialkostnad, eller att gå så långt som att ge skattereduktion för hela beloppet. Risken är annars att utvecklingen leder till en osund konkurrens, något som just rot- och rot-avdraget var tänkt att motverka genom att uppmuntra till att betala skatt.

–Det är negativt, den som har räknat noggrant på timmarna kan bli utkonkurrerad, och staten förlorar stora intäkter i skattebortfall, säger Pia Blank Thörnroos.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) säger att regeringskansliet utreder frågan, men vill inte ge något besked om när nya regler kan bli aktuella.

–Är det så att vi hittar saker som är fel så måste vi naturligtvis rätta till det, säger han.

Ser du några brister i dagsläget?

–Just nu kan jag inte påpeka några uppenbara brister. Men kommer det fram under arbetets gång, så får vi rätta till det.

Erik Paulsson Rönnbäck

Annons
Annons
X

Max Kuurne i Huddinge får läxhjälp av ekonomistudenten Daniel Håkansson från studybuddy.

Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X