Annons

”Skatteverket kan orsaka kaos i sjukvården”

Inga-Kari Fryklund, Heidi Stensmyren och Sven Söderberg skriver att finansministern och Skatteutskottet bör skjuta på införandet av en ny vårdmoms tills domstolsprövningen är klar.
Inga-Kari Fryklund, Heidi Stensmyren och Sven Söderberg skriver att finansministern och Skatteutskottet bör skjuta på införandet av en ny vårdmoms tills domstolsprövningen är klar. Foto: Pressbilder, Emma-Sofia Olsson

En ny vårdmoms börjar att gälla vid halvårsskiftet, efter en tolkning som Skatteverket gjort. Risken finns att mångåriga samarbeten med läkare nu sägs upp. Detta trots att regering och riksdag slagit fast att all vård och omsorg ska vara fri från moms, skriver företrädare för läkare och vårdföretagare.

Under strecket
Publicerad

Västernorrland är en av de regioner i Sverige som brottas med störst läkarbrist. Men för patienterna på den privata vårdgivaren Premicares vårdcentraler i Timrå, Härnösand och Sundsvall är läkarkontinuiteten hög. Dels för att de är en attraktiv arbetsgivare i vården, men också för att läkare som hellre vill vara egenföretagare jobbar där. Två tredjedelar av läkarna hos Premicare är egenföretagare. Nu hotas dessa mångåriga samarbeten att slås sönder och Premicare, och många andra privata vårdgivare, att tvingas dra ner på sin verksamhet. Orsaken är Skatteverkets nya vårdmoms som slår till vid halvårsskiftet. De stora förlorarna blir patienterna i Timrå och andra mindre orter i landet.

Skatteverkets nya tolkning av momsreglerna innebär att det i ett slag blir 25 procent dyrare, inte bara med inhyrning från bemanningsföretag, utan också med läkare, psykologer och andra som verkar på konsultbasis. Den nya vårdmomsen berör också många lösningar med underentreprenörer i vården, tandvården och omsorgen. Kostnader som de privata vårdgivarna inte får dra av och som det inte finns marginaler för. Konsekvenser för kompetensförsörjningen i vården blir förödande. Detta i ett läge när det redan är svårt att rekrytera vårdpersonal i många delar av landet.

Annons
Annons
Annons