Annons

”Skatteverket bör erkänna – hade fel”

Den rimliga slutsatsen av Skatteverkets utvärdering är att systemet med personalliggare inte ett ändamålsenligt system för att minska svartarbete, skriver artikelförfattarna.
Den rimliga slutsatsen av Skatteverkets utvärdering är att systemet med personalliggare inte ett ändamålsenligt system för att minska svartarbete, skriver artikelförfattarna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är bra att Skatteverket nu har genomfört en mer seriös utvärdering av personalliggarsystemet. Men det är olyckligt att myndigheten inte har modet att erkänna att de tidigare haft fel i sina beräkningar om svartarbete, skriver tre nationalekonomer.

Under strecket
Publicerad

Den 1 januari 2007 blev företagare i restaurang- och frisörbranschen skyldiga att upprätthålla närvaroliggare på varje arbetsplats, där samtliga verksamma arbetstagare och deras arbetstider skulle skrivas in. Skatteverket fick också befogenheter att genomföra oannonserade kontrollbesök och tilldela straffavgifter om felaktigheter upptäcktes i personalliggarna.

Skatteverket genomförde en utvärdering av reformen två år efter dess införande och fann då att kravet på personalliggare hade ökat de totala rapporterade lönesummorna i restaurangbranschen med 5–8 procent. Slutsatsen var att personalliggare hade ökat lönerapporteringen genom att göra svarta jobb vita och reformen ansågs därför vara en effektiv åtgärd för att öka statens skatteintäkter.

Annons
Annons
Annons