Skattetvist hotar nationalscener

Antingen går Operan och Dramaten i konkurs, eller så får Sveriges teatrar och musikscener nästan 400 miljoner kronor tillbaka på skatten. Det är de extrema utslagen i en process som inom kort väntas få sitt avgörande i EG-domstolen. I centrum står en lagparagraf om rundgång i skattesystemet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Pragrafen finns i mervärdesskattelagen, åttonde kapitlet och heter 13a. Den handlar om något så ospännande som begränsningar av rätten till momsavdrag och trädde i kraft den 1 januari 1997. Nu är den uppe till juridisk behandling i högsta instans. Sveriges främsta jurister i Regeringsrätten har skickat den vidare till EG-domstolen som nu funderar på om paragrafen är förenlig med europeiska lagar. Beroende på domstolsutslaget kan det bli både flipp eller flopp för Sveriges ledande scener.

– För oss är det här en oerhört viktig fråga. Vi lägger ner massor av kraft och energi på att få den löst. I absolut värsta fall får vi slå ihop hela verksamheten, säger Karin Unghanse ekonomichef på Dramaten i Stockholm.
Historiens bakgrund är lite snårig att förstå. Dramaten och Operan är statliga aktiebolag och har de senaste åtta åren dragit av och fått tillbaka den moms de betalat när de handlat utrustning och annat till sina uppsättningar. De flesta andra teatrar drivs kommunalt och dessa har inte kunnat göra några
momsavdrag. Paragraf 13a gör nämligen att man inte kan dra av moms mot de pengar man får in från skattemedel - om man inte är ett statligt aktiebolag och får pengarna som ägartillskott vill säga.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons