Skattesmäll hotar Observer

Börsnoterade Observer riskerar en skattesmäll på 173 miljoner kronor. Skatteverket går inte med på att reavinsten från försäljningen av Sifo skall vara skattefri.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den börsnoterade omvärldsbevakaren Observer fick i tisdags besked från Skatteverket om att bolaget eftertaxerats. Den beskattningsbara inkomsten för 2000 höjs med 440 miljoner kronor vilket medför en skattekostnad inklusive skattetillägg på 173 miljoner kronor.
– Vi anser att vi har rätt och kommer därför att överklaga beslutet till Länsrätten, säger Observers informationschef Per Blixt.

Skulle beslutet stå sig blir det högst kännbart för Observer, som gått med förlust de två senaste åren. Men bolaget räknar med att vinna målet och kommer att peka på avgöranden där andra bolag vunnit liknande tvister. Skatteverkets beslut leder inte till att Observer reserverar pengar i bokslutet.
Tvisten gäller försäljningen av Sifo Research & Consulting år 2000. Bolaget såldes till engelska WPP och genom att Sifo ägdes av ett holländskt bolag ansåg Observer att ingen reavinstskatt skulle utgå.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons