Annons
X
Annons
X

Skattesmäll för Altor

Skatteverket kräver 306 miljoner kronor av fyra delägare och sju anställda på riskkapitalbolaget Altor. Mest ska grundaren Harald Mix betala, 109 miljoner kronor. Harald Mix har sedan tidigare en skattesmäll över sig på 235 miljoner kronor.

Harald Mix.
Harald Mix. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Skattverkets granskning av skatteuppläggen i de svenska riskkapitalbolagen fortsätter. Som vanligt handlar det om gigantiska ersättningsbelopp som är svårgreppbara för en normal löntagare. EQT, Segulah och Nordic Capital har tidigare åkt på stora smällar. Nu är det Altors tur. Och det handlar om enskilda individer den här gången, elva stycken närmare bestämt.

I särklass mest ska de fyra delägarna betala, Harald Mix, Stefan Linder, Fredrik Strömholm och Johan Cervin. Delägarna ska in med ytterligare skatt på 271 miljoner kronor, alltså lejonparten av totalbeloppet på 306 miljoner.

I summan ingår en straffavgift på över 50 miljoner för att man har kommit in med oriktiga uppgifter, enligt Skatteverket.

Annons
X

Och av de fyra delägarna är det grundaren Harald Mix som ska sätta in det största beloppet på Skatteverkets konto, 109 miljoner kronor.

Mix är dessutom redan indragen i ett annat skatteärende. Sedan tidigare kräver Skatteverket Harald Mix på 235 miljoner kronor i ytterligare skatt från åren då han jobbade på IK Investment partners. Total har alltså Mix - en av centralgestalterna i den svenska riskkapitalbranschen - en skatteskuld på smått astronomiska 344 miljoner kronor.

Även Altors delägare Stefan Linder har ett liknande läge. Även han har jobbat på IK Investment partners och även han har nu två skattsmällar att överklaga, för överklaga till förvaltningsrätten kommer de alla att göra. Totalt har Stefan Linder en skatteskuld på 76 miljoner kronor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Visst är det uppseendeväckande stora belopp, säger Tor Krusell, informationsdirektör på Altor.

  – Hela ärendet handlar om Altors första fond från 2008. Den var extremt framgångsrik med en överavkastning på uppskattningsvis 10 miljarder kronor. Tredje AP-fonden var en av många investerare i den fonden. Med den vinstdelning vi har får Altors partners och anställda som har investerat i fonden dela på två av de tio miljarderna. Det blir väldigt mycket pengar, säger Tor Krusell.

  Skatteverket vill ha in pengar snabbt. De 11 medarbetarna på Altor har cirka 30 dagar på sig att betala. Men Altor poängterar flera gånger att man kommer att överklaga alla beslut. Det brukar innebära att myndigheten också går med på att skjuta upp inbetalningen.

  Hela granskningen handlar om hur delägare och anställda på riskkapitalbolagen ska skatta för sina jätteinkomster. Skatteverket anser att vinstdelningen (carried interest) ska skattas som inkomst av tjänst. Det innebär en skattesats på 55 procent. Bolagen tycker att det är inkomst av kapital. Då är skatten bara 25 procent.

  Riskkapitalbolagen är kända för snåriga och svårgenomträngliga ersättningsstrukturer. Men även Skatteverkets granskning är komplicerad. Myndigheten har sedan tidigare gått igenom Altors rådgivningsbolag. Även då resulterade det i en skattesmäll för bolaget på nästan 170 miljoner kronor. Men den här gången gäller det alltså enskilda individer.

  I princip samtliga kända svenska riskkapitalister är nu indragna i härvan och krävs på miljontals kronor i ytterligare skatt; Conni Johnsson, Björn Savén, Robert Andreén och Gabriel Urwitz, (se faktaruta). Den senare är även ordförande i svenska riskkapitalföreningen.

  Annons
  Annons
  X

  Harald Mix.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X