Annons

Dick Harrison:Skatteskepsis förenar Trump och Capone

President Donald Trump och gansterledaren Al Capone.
President Donald Trump och gansterledaren Al Capone. Foto: REX/TT, Chris Kleponis/TT

Svenskar har en helt annan inställning till skattesystemet än amerikaner. Ändå var den svenska allmogen till en början ytterst motvillig att dela med sig av sina surt ihoptjänade slantar.

Under strecket
Publicerad

Världens mest kända amerikan i början av 1930-talet hette Al Capone. Han var skyldig till allt från massmord till spritsmuggling, men eftersom ingen vågade vittna kunde man inte sätta fast honom för någonting. Utom för skattefusk. Den 17 oktober 1931 dömdes Capone till elva års fängelse, 50 000 dollar i böter och omkring 8 000 dollar i rättegångskostnader.

90 år senare heter världens mest kända amerikan Donald Trump. I veckan har han orsakat rubriker för sitt kaosartade beteende på den första presidentvalsdebatten, men också för sitt tillkännagivande att han testat positivt för corona. Det är lätt att glömma bort New York Times granskning från 28 september om att presidenten också har undvikit att betala skatt, låt vara på ett på ett mycket skickligare och fullt lagligt sätt. Osökt fick det mig att tänka på Capone.

Annons
Annons
Annons