X
Annons
X

Skatterna skrämmer bort utländska talanger

I kampen om de internationella talangerna ligger Sverige i lä. Trots nya liberala regler för arbetskraftsinvandring, gör det låga löneläget och de höga skatterna att Sverige har svårt att konkurrera. För att locka hit viktiga nyckelpersoner krävs ändringar i skattesystemet, skriver förträdare för Svenskt Näringsliv.

Den globala kampen om talanger har ökat dramatiskt under de senaste åren. Samtidigt som USA har halkat efter, bland annat till följd av tuffa restriktioner efter terrorattackerna 2001, har flertalet andra länder blivit allt mer engagerade i att locka till sig utländska talanger. Ett ökat inflöde av högkvalificerade invandrare kan stimulera innovationer, förbättra näringslivets förutsättningar att växa och stärka affärskontakter med omvärlden.

Sverige hade från början av 1970-talet fram till 2008 ett mycket restriktivt system för arbetskraftsinvandring. Det gjorde att andelen arbetskraftsinvandrare var bland de lägsta i industrivärlden. Den nya lagstiftning som infördes i december 2008, i kombination med att Sverige inte har infört några övergångsregler för invandring från nya EU-medlemsländer, har lett till att Sverige idag har ett av världens friaste regelverk för arbetskraftsinvandring.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X