Annons

Skatterna ska gå till vård – inte aktievinster

Stockholm har blivit en experimentverkstad när det gäller att sälja ut våra gemensamma tillgångar. Men det är dags att ta tillbaka det som är vårt. Låt oss börja med S:t Görans Sjukhus, skriver vänsterpartisterna Lars Ohly och Birgitta Sevefjord.

Under strecket
Publicerad

Ryktet går i finanskretsar nere i Europa om att det går att tjäna stora pengar på svensk vård, skola och omsorg. Och dessvärre stämmer ryktet. Nästan en femtedel av svensk vård, skola och omsorg drivs idag av privata aktörer. En siffra som stadigt ökar. Och en allt större del av välfärden köps av riskkapitalbolag, vars affärsidé är att köpa upp, sälja ut, ta mellanskillnaden och sticka.

Stockholm har blivit den stora experimentverkstaden. Och ingenting tyder på att man tänker slå av på takten. Moderaterna i Stockholm verkar stortrivas i sin roll som auktionsutropare. Imorgon (18/1) klubbar man nämligen världens kanske största affär någonsin inom offentlig vård. Det handlar om ett kontrakt värt minst 20 miljarder kronor när det numera privata akutsjukhuset S:t Görans sjukhus ska omförhandla sitt kontrakt med landstinget.

Annons
Annons
Annons