Annons

Skatterna påverkar viljan att jobba mer

Många arbetar längre än 65-årsdagen eftersom det har blivit ekonomiskt förmånligt. Och även med sänkt skatt på pensionsinkomsterna kommer det att vara fortsatt lönsamt att jobba senare i livet, skriver Robert Gidehag, Skattebetalarnas förening.

Under strecket
Publicerad

Ingen torde ha missat statsminister Fredrik Reinfeldts filosoferande kring att vi i framtiden får ställa om oss mentalt och se 75 år som en rimlig genomsnittlig ålder att pensionera sig snarare än dagens 65. Mot bakgrund av att antalet arbetade timmar ökat explosionsartat i gruppen över 65 år (50 procent mellan 2006 och 2008 innan krisen tillfälligt bromsade utvecklingen) så är de starka reaktionerna på statsministerns resonemang märkligt. I stor utsträckning beskriver han bara en pågående utveckling.

En utveckling som visar att ekonomiska incitament spelar roll. Extra högt förvärvsavdrag i kombination med minskade sociala avgifter har gjort det rejält förmånligt att jobba på efter 65-årsdagen. De som hävdar att skatter i liten utsträckning påverkar beteenden har här en svår nöt att knäcka.

Annons
Annons
Annons