Annons

”Skattereform ger läge att skrota överskottsmålet”

Finansminister Magdalena Andersson sade nyligen till SvD Näringsliv att hon vill slopa överskottsmålet och införa ett balansmål i stället.
Finansminister Magdalena Andersson sade nyligen till SvD Näringsliv att hon vill slopa överskottsmålet och införa ett balansmål i stället. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är svårt att genomföra en skattereform på det sätt som är långsiktigt bäst, eftersom det på kort sikt finns grupper som får det sämre. Men om överskottsmålet överges samtidigt finns tiotals miljarder mer att fördela, skriver Andreas Bergström från tankesmedjan Fores.

Under strecket
Publicerad
Foto: 15kstudios.comBild 1 av 1

De senaste veckorna har överskottsmålet för de offentliga finanserna blivit alltmer omdebatterat. Senast föreslog finansminister Magdalena Andersson i denna tidning (4/11) ett balansmål i stället. Det finns en motsättning i att riksdagen har fastställt ett överskottsmål för de kommande åtta åren och samtidigt sagt att statsskulden ska hålla sig runt 35 procent av BNP. Skulden har redan nått ner till den nivån, och sjunker snabbt. En för låg skuld kan leda till att handeln med statspapper får för liten omfattning för att fungera väl.

Överskottsmålet skapades som en del av saneringen av de offentliga finanserna efter 1990-talskrisen. Det har lett till att Sverige idag har en mycket trygg ekonomisk situation. Men någonstans går en gräns för hur mycket som är rimligt att spara. Diskussionen borde utgå ifrån fyra frågor:

Annons
Annons
Annons