Annons
X
Annons
X

Skatter i fokus i första valduellen

Valrörelsens första debattduell hölls ikväll i SVT:s Agenda där statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin möttes. De frågor som diskuterades var främst pensionerna, sjukförsäkringen och skatterna med rappa replikskiften.

Oppositionsledaren Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt möts i valårets första partiledardebatt i SVT:s Agenda.
Oppositionsledaren Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt möts i valårets första partiledardebatt i SVT:s Agenda. Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX

Först ut bland debattämnena blev situationen för Sveriges pensionärer som för det sämre ställt på grund av krympande ekonomi, samtidigt som de inte omfattas av jobbskatteavdraget.

– Oanständigt, sade Mona Sahlin (S) om att inte ha lika skatt på lön och pension medan Fredrik Reinfeldt (M) sade sig vara beredd att sänka skatten för pensionärerna i ytterligare steg.

Han ifrågasatte dock möjligheten att helt utjämna gapet, något som i så fall skulle kosta 23 miljarder kronor, och undrade om Mona Sahlin i så fall tänker höja skatterna igen.

Annons
X

– Vi räds inte höjda skatter för att rädda välfärden, sade Mona Sahlin som hävdade att jobbskatteavdraget inte har lyckats skapat nya jobb.

Nästa fråga som debatterades var sjukförsäkringen där regeringen har fått hård kritik.

– Vi har varit beredda att lyssna. Det kan gå snett, och det går att rätta till, sade Fredrik Reinfeldt som dock försvarade systemskiftet och hävdade att tydliga gränser krävs för att minska sjukskrivningarna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mona Sahlin utlovade att återställa ersättningsnivån till 80 procent om hon kommer till makten:

  – Vi har olika syn på människor. Man blir inte frisk för att ens ekonomi slås sönder, sade Sahlin.

  Men Reinfeldt gick till motattack och menade att Sahlin inte har resurser till allt som utlovas.

  Därefter kom skattefrågan upp på nytt och Mona Sahlin angrep jobbskatteavdraget som hon menar bara har lett till ökade klyftor.

  – Det har varit en finanskris och en industrikris, svarade Reinfeldt och menade att det viktigaste är att skapa drivkrafter för arbete när konjunkturen vänder.

  Annons
  Annons
  X

  Oppositionsledaren Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt möts i valårets första partiledardebatt i SVT:s Agenda.

  Foto: MAJA SUSLIN/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X