Annons
X
Annons
X

Skattepengar till IS-propaganda

Foto: STRINGER / TT NYHETSBYRÅN

Hur mycket pengar bör ges till en organisation som låter en jihadistpredikant tala? 150  000 kronor eller 300  000 kronor? Göteborgs stad nöjde sig med att ge föreningen Sveriges förenade muslimer (SFM) 150  000 kronor. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor beslutade i våras för att ge den dubbelt så mycket i bidrag inom ramen för "projekt mot rasism och intolerans".

Skattepengar tilldelades alltså samma organisation som SVT:s Uppdrag Granskning uppmärksammade i avsnittet Jihad i Göteborg tidigare i år (SVT 22/4). SFM har bland annat anordnat konferenser med föreläsare som hyllar jihad, martyrskap och sympatiserar med Islamiska staten. Bland annat har de bjudit in Sveriges mest kända jihadistpredikant. Vederbörande bor numera i IS huvudstad Raqqa och sprider propaganda, däribland filmer på Youtube, för att locka fler svenskar att ansluta sig till det heliga kriget.

Det pågår en het debatt om hur Sverige bör göra sig för att stoppa rekryteringen av unga till IS. En bra början skulle kunna vara att inte ge skattemedel till organisationer som anser att IS-sympatisörer är lämpliga föreläsare.

Annons
X
Annons
Annons
X
Foto: STRINGER / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X