Annons
X
Annons
X

Skattepengar till bok från trafikskolkare

Statens kulturråd har gett litteraturstöd till en bok av organisationen Planka.nu, som uppmanar till plankning. Men kulturrådet försvarar sig med att de har gett stöd till förlaget och inte organisationen.

Boken som heter Trafikmaktordningen är utgiven av förlaget Korpen Koloni men bakom står organisationen Planka.nu som arbetar för en skattefinansierad kollektivtrafik och uppmanar till biljettskolk. Förlaget har beviljats närmare 28 000 kronor i litteratur- och distributionsstöd av Kulturrådet för Trafikmaktordningen, skriver TT.

– Man tager sig för pannan, säger Björn Holmberg, stabschef vid Storstockholms lokaltrafik (SL) i Stockholm till Expressen.

Men det är förlaget som har fått litteraturstöd för Trafikmaktordningen och inte Planka.nu, säger Signe Westin som är enhetschef på Statens kulturråd till SvD.

Annons
X

– Som jag förstått kritiken så handlar den om att man inte sympatiserar med organisationen, vad de gör och att de i princip uppmanar till olagliga handlingar. Det måste man ju noga hålla isär från boken. Boken är en debattbok som behandlar frågan om infrastruktur, säger Signe Westin.

Boken uppmanar inte till plankning?

– Nej nej nej, den uppmanar inte till några olagliga handlingar. Arbetsgrupperna som beslutar om litteraturstöd gör en kvalitetsbedömning. De har gjort bedömningen att det är en bok som är välskriven, påläst, reflekterande och analyserande.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Signe Westin säger att de inte skulle ge litteraturstöd till en bok som uppmanar till lagbrott – om det argumenteras för att det ska begås lagbrott är boken inte längre saklig och välargumenterad, vilket ingår i kriterierna för litteraturstöd.

  Kan du förstå att det här väcker sådana reaktioner?

  – Det är ju uppenbart att det väckt enorm ilska, att man förknippar texten med organisationen. Därför är det så otroligt viktigt att det är förlaget som får stöd och inte föreningen. Och många av citaten som cirkulerat i medierna kommer inte från boken, säger Signe Westin.

  Christian Tengblad, aktiv på Planka.nu, säger till TT att det är glädjande att förlaget fått bidraget eftersom boken nu kan får spridning till bland annat landets bibliotek.

  – Vi hoppas att boken nu kan bidra till att höja nivån på trafikdebatten, säger Christian Tengblad.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X