”Stryp skattepengar till pseudovetenskap”

Mattias Lundberg
Mattias Lundberg Foto: Mattias Pettersson

Nu senast står det klart att Kommunikologi används frekvent inom offentlig verksamhet, trots att det handlar om pseudovetenskap. Det krävs nya rutiner och krav vid upphandlingar, särskilt inom det psykologiska området, skriver Mattias Lundberg, docent i psykologi.

Under strecket
Publicerad
Annons

Sveriges Radios har under vecka 2 inlett en granskningsserie under namnet ”Psykobabblarna” där man granskar pseudovetenskap och dess förekomst i det svenska samhället. Inledningsvis har fokus legat på pseudovetenskapen Kommunikologi som visat sig vara frekvent använd såväl inom offentlig verksamhet som kommuner och landsting, offentligt finansierad verksamhet som exempelvis Riksidrottsförbundet samt inom organisationer och privata verksamheter.

Denna granskning är angelägen och har blivit rejält uppmärksammad både på ledarplats och i artiklar i många stora dagstidningar samt i sociala medier. Främst är det frågan om hur offentliga verksamheter kan tillåta detta förekomma, och inte minst inom skolan, som fullständigt befogat väckt den största kritiken.

Annons
Annons
Annons