Annons
X
Annons
X

Skattepengar går till scientologer

Svenska skattepengar hjälper till att finansiera den sektliknande rörelsen scientologerna. Över hälften av landets kommuner anlitar organisationer som på olika sätt har anknytning till Scientologerna, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Foto: SCANPIX

156 av Sveriges 290 kommuner har tillsammans bidragit med över 10 miljoner kronor till scientologerna – en omtalad religiös rörelse med rötterna i USA som av både journalister och avhoppare beskrivs som en kommersiell sekt.

En stor del av de aktuella kommunerna har anlitat företaget Narconon som med kontroversiella och kritiserade behandlingsmetoder erbjuder avvänjning för narkomaner. Företaget är en så kallad frontorganisation åt scientologerna och betalar 10 procent av intäkterna till huvudrörelsen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag tror faktiskt inte att politiken kan gå in och styra var de gör av sin vinst, säger Cecilia Lind (s), kommunalråd i Eslövs kommun som de senaste fem åren har betalat över 1,5 miljoner kronor till Narconon.

  Annons
  X

  En annan kommun som har anlitat Narconon flitigt är Landskrona. De senaste fem åren har kommunen betalat nästan 490 000 kronor till företaget i 30 olika fakturor.

  I programmet, som sänds i kväll, förekommer också andra så kallade frontorganisationer som har anlitats av svenska kommuner. En av dem är Kommittén för mänskliga rättigheter, som öppet svartmålar all form av psykiatri. Enligt kommittén ligger psykiatrer bakom både förintelsen under andra världskriget och terrorattentaten i USA den 11 september 2001.

  Uppdrag granskning har talat med avhoppare från scientologerna – både i Sverige och USA. De säger att rörelsen använder frontorganisationerna för att dra in pengar och locka till sig fler medlemmar.

  – Om de (kommunerna) ger pengar till scientologernas frontorganisationer så ökar scientologerna sin kontroll i Sverige på ett väldigt oärligt sätt, säger Michael Pattinson från Los Angeles, som i 24 år tillhörde rörelsen.

  Scientologi är en religiös eller filosofisk lära som grundades av amerikanen Ron Hubbard på 1950-talet. I rörelsens skrifter berättas bland annat om en galaktisk gud som för 75 miljoner år sedan förde miljarder utomjordingar till jorden och dödade dem i vulkaner.

  Scientologerna har
  av både regeringar och domstolar anklagats för att hjärntvätta och utnyttja sina medlemmar. Rörelsen har flera kända personer som frontfigurer, bland andra skådespelarna Tom Cruise och John Travolta.

  Uppdrag gransknings hemsida svt.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X