Skattepaket klart i budgeten

Höjd skatt för den som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden. Fler löntagare får dessutom betala statlig skatt, medan skatten däremot sänks för pensionärer. Vänsterpartiets partistyrelse står bakom skatteförslagen i statsbudgeten.

Under strecket
Publicerad
Regeringen och Vänsterpartiet presenterar en överenskommelse om en välfärd utan vinstintressen.

Regeringen och Vänsterpartiet presenterar en överenskommelse om en välfärd utan vinstintressen.

Foto: YVONNE ÅSELL
Annons

I måndags eftermiddag skickade Finansdepartementet ut en lång rad förslag på remiss. Det handlade om att jobbskatteavdraget trappas av för arbetsinkomster som överstiger cirka 50 000 kronor i månaden. Att gränsen för när man börjar betala statlig inkomstskatt höjs mindre än vanligt. Att skatten blir lägre för pensionärer. Dessutom tas den sänkta arbetsgivaravgiften för unga bort i två steg. Samtidigt höjs skatten på kärnkraft och tobak, medan det däremot inte längre ska vara möjligt att göra avdrag för läxhjälp.

Förslagen framstod som resultatetav en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, ett förhandlingsbud till V. Men i själva verket var skattepaketet redan förhandlat och klart med Vänsterpartiet, erfar SvD. Problemet var bara att V:s förhandlare inte hade hunnit förankra skatteöverenskommelsen internt. Nu har den emellertid godkänts av V:s partistyrelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons