Annons

”Skatten utmaning för tillväxtföretag”

En rad olika skatteregler skapar stora problem för tillväxtföretagen – och aviserade skattehöjningar riskerar att för­värra situationen ytterligare, skriver Michel Elmoz­nino Laufer, författare till en ny rapport från Ratio.

Under strecket
Publicerad

Beslutsfattare som är intresserade av att öka nya företags tillväxtmöjlig­heter bör inrikta sig på att underlätta för privatpersoner att investera i före­tagande, skriver författaren.

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Michel Elmoznino Laufer

Foto: Privat

Sveriges framtid är beroende av villkoren för att starta, driva och expandera företag. Av särskild betydelse är de tillväxtföretag, gasellerna, som står för en oproportionerligt stor del av tillväxten, innovationerna och jobbskapandet.

Ratio har i en ny studie som presenteras i dag under­sökt dessa företags skatteutmaningar, med särskilt fokus på skatters effekter på företagens finan­siering, rekrytering av nyckelkompetens och per­sonal­optioner. Undersökningen består av en genomgång av aktuell forskning om hur skattevillkor påverkar förutsättningarna för tillväxtföretagandet och djupintervjuer med grundare till elva unga it- och konsultföretag.

Annons
Annons
Annons