Annons
X
Annons
X

Skatten sänks med tio miljarder

Nästa år sänks skatten för dem som har arbete med ytterligare tio miljarder kronor. Det föreslår regeringen i budgeten som presenteras på måndag. För en normalinkomsttagare innebär det 200 - 250 kronor mer i plånboken varje månad.

På lördagen hade den borgerliga alliansen en kampanjdag på Sergels torg i Stockholm. Då passade de fyra partiledarna på att presentera det fjärde steget i det så kallade jobbskatteavdraget.

Från och med den 1 januari nästa år sänks skatten på arbetsinkomster ytterligare med tio miljarder kronor.

Redan i sitt sommartal i Vaxholm i augusti sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att hans bud i de då pågående budgetförhandlingarna inom regeringen var ett fjärde steg i jobbskatteavdraget. På lördagen offentliggjordes det alltså av de fyra borgerliga partiledarna.

Annons
X

– Alliansen vänder sig än en gång till 4,5 miljoner löntagare och förstärker utrymmet i plånboken. Det är säkert välkommet och kan användas för att öka drivkrafterna för eget arbete, sade Fredrik Reinfeldt, vid lördagens presskonferens i Kulturhuset.

Enligt regeringen ökar jobbskatteavdragen sysselsättningen. De fyra stegen plus övriga reformer och förändringar regeringen genomfört medför, enligt regeringens beräkningar, 150 000 fler sysselsatta på sikt. Jobbskatteavdragen står för ungefär hälften av uppgången. Samtidigt har arbetslösheten vuxit under mandatperioden. Men det är, enligt statsministern, en effekt av finanskrisens verkningar på den exportberoende svenska ekonomin.

– Det är en kortvarig effekt som förhoppningsvis klingar av. Vi ser redan nu tendenser till stabilisering. Så exakt vad vi summerar detta till, vet vi inte, sade Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Thomas Östros är kritisk till att skatten nu sänks än en gång.

– När vi kommer att ha ungefär 100 miljarder i underskott nästa år och lånar till skattesänkningar är det inte att ta ansvar för ekonomin. Jag är säker på att människor inte tycker att det är klokt att låna till skattesänkningar.

Socialdemokraterna har varit motståndare till de tre tidigare stegen i jobbskatteavdraget, men accepterat dem i efterhand.

– Vi har varit emot den här skattesänkningspolitiken, men självklart är det så att man måste vara varsam med privatpersoners ekonomi. Det går inte att kraftigt höja inkomstskatter för vanligt folk, säger Thomas Östros.

Han menar också att regeringens beräkningar om hur många jobb jobbskatteavdragen ger inte stämmer.

– Ingen seriös ekonom skulle påstå att de ger 75 000 jobb, hävdar Thomas Östros.

Samtidigt som alliansledarna presenterade jobbskatteavdraget berättade de att budgeten för nästa år också innehåller en nedsättning av egenavgifterna för enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag på 5 procent. Sänkningen beräknas kosta drygt en miljard kronor och träder i kraft den 1 juli nästa år. Regeringen uppskattar att 187 000 företag berörs.

– Om vi kan sänka egenavgifterna ökar det möjligheterna för de här företagen att anställa en person till, sade Centerpartiets ordförande Maud Olofsson.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X