Annons
X
Annons
X

Skatten på alkohol höjs inte

Det blir inte högre skatt på vin, sprit och öl nästa år. ­Regeringen avstår från den ­aviserade höjningen, uppger SvD:s källor. Däremot blir det dyrare med cigaretter och snus.

Stig Ökvist, 63 år från Fagersjö har rökt sedan han var 26 år, hållit uppe under en femårsperiod för att sedan ”trilla dit igen på semestern”. – Ska det bli ännu dyrare att röka alltså? Det är helt sjukt vad mycket de drar in på att jag röker. Jag skulle vilja se den kalkylen över hur mycket staten tjänar och hur mycket vi rökare kostar i sjukvård och annat. Jag lovar att de tjänar mer än vad vi kostar och nu vill de ha in ännu mer.
Att skatten på alkohol inte höjs, trots tidigare löften tycker han bara är bra. – Det är dyrt som det är.
Stig Ökvist, 63 år från Fagersjö har rökt sedan han var 26 år, hållit uppe under en femårsperiod för att sedan ”trilla dit igen på semestern”. – Ska det bli ännu dyrare att röka alltså? Det är helt sjukt vad mycket de drar in på att jag röker. Jag skulle vilja se den kalkylen över hur mycket staten tjänar och hur mycket vi rökare kostar i sjukvård och annat. Jag lovar att de tjänar mer än vad vi kostar och nu vill de ha in ännu mer. Att skatten på alkohol inte höjs, trots tidigare löften tycker han bara är bra. – Det är dyrt som det är. Foto: TOMAS ONEBORG

–Det ska löna sig bättre att arbeta än att röka och supa, sade finansminister Anders Borg när han i april presenterade regeringens vårbudget ”Ansvar för jobben”.

Ett av de förslag som aviserades inför 2012 var en höjning av skatten på tobak och alkohol:

•Skatten på cigaretter, cigarrer, cigariller, röktobak och tuggtobak skulle höjas med 10 procent.

Annons
X

•Skatten på snus med 13 procent.

•Skatten på vin och öl med 12,7 procent.

•Skatten på sprit med 5 procent.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det hela var ”ett led i regeringens arbete för förbättrad folkhälsa”, och ”en delfinansiering av regeringens reformambitioner inom skatteområdet”, enligt den promemoria som finansdepartementet i våras skickade ut på remiss.

  Men förslaget om höjda alkoholskatter finns inte med i budgetpropositionen för nästa år, som offentliggörs i morgon, erfar SvD.

  –Det blir ingen höjning. Man får balans i budgeten i alla fall, bekräftar en källa i regeringskansliet.

  Frågan har varit föremål för intensiva diskussioner. I slutet av juni kommenterade ansvarig minister Maria Larsson (KD) en undersökning från SOM-institutet, som visade att 35 procent av svenskarna vill höja skatten på alkohol.

  –Det är glädjande att höra, sade hon då till TT, och gav beskedet att det blir en proposition i höst.

  –Vi kommer att föreslå en höjning på öl och vin med 12,7 procent och med fem procent på starksprit.

  Men företrädare inom regeringspartierna har hållit emot. ”Det är inte rimligt att höja skatterna på alkohol. Ytterligare”, skrev Johan Pehrson (FP) på sin blogg den 6 september, och hänvisar till att högre alkoholskatt medför en ”än mer massiv privatinförsel”.

  Per Åsling (C) har bett riksdagens utredningstjänst att titta på det hela, och varnade i fredags i ett pressmeddelande för att den planerade höjningen skulle leda till ”ökad spritsmuggling”.

  Höjningen av tobaksskatten genomförs dock som planerat 2012, uppger SvD:s källor. Det betyder, enligt det förslag som remitterades i våras, att priset på ett paket cigaretter ökar med två kronor till omkring 51 kronor. Även en dosa snus blir två kronor dyrare.

  Annons
  Annons
  X

  Stig Ökvist, 63 år från Fagersjö har rökt sedan han var 26 år, hållit uppe under en femårsperiod för att sedan ”trilla dit igen på semestern”. – Ska det bli ännu dyrare att röka alltså? Det är helt sjukt vad mycket de drar in på att jag röker. Jag skulle vilja se den kalkylen över hur mycket staten tjänar och hur mycket vi rökare kostar i sjukvård och annat. Jag lovar att de tjänar mer än vad vi kostar och nu vill de ha in ännu mer. Att skatten på alkohol inte höjs, trots tidigare löften tycker han bara är bra. – Det är dyrt som det är.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X