Skatten på alkohol höjs inte

Det blir inte högre skatt på vin, sprit och öl nästa år. ­Regeringen avstår från den ­aviserade höjningen, uppger SvD:s källor. Däremot blir det dyrare med cigaretter och snus.

Under strecket
Publicerad
Stig Ökvist, 63 år från Fagersjö har rökt sedan han var 26 år, hållit uppe under en femårsperiod för att sedan ”trilla dit igen på semestern”. – Ska det bli ännu dyrare att röka alltså? Det är helt sjukt vad mycket de drar in på att jag röker. Jag skulle vilja se den kalkylen över hur mycket staten tjänar och hur mycket vi rökare kostar i sjukvård och annat. Jag lovar att de tjänar mer än vad vi kostar och nu vill de ha in ännu mer.
Att skatten på alkohol inte höjs, trots tidigare löften tycker han bara är bra. – Det är dyrt som det är.

Stig Ökvist, 63 år från Fagersjö har rökt sedan han var 26 år, hållit uppe under en femårsperiod för att sedan ”trilla dit igen på semestern”. – Ska det bli ännu dyrare att röka alltså? Det är helt sjukt vad mycket de drar in på att jag röker. Jag skulle vilja se den kalkylen över hur mycket staten tjänar och hur mycket vi rökare kostar i sjukvård och annat. Jag lovar att de tjänar mer än vad vi kostar och nu vill de ha in ännu mer. Att skatten på alkohol inte höjs, trots tidigare löften tycker han bara är bra. – Det är dyrt som det är.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

–Det ska löna sig bättre att arbeta än att röka och supa, sade finansminister Anders Borg när han i april presenterade regeringens vårbudget ”Ansvar för jobben”.

Ett av de förslag som aviserades inför 2012 var en höjning av skatten på tobak och alkohol:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons