”Skattehöjningarna ökar orättvisan”

Det är direkt felaktigt av regeringen att påstå att skattehöjningarna på arbete sker för att stärka välfärden. Höjningarna ger inte ökade skatteintäkter och det enda regeringen ­lyckas med är att öka orättvisan för dem som valt att utbilda sig och ta ansvar för landets utveckling, skriver Robert Boije och Thomas Ljunglöf, Saco.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Regeringen och finansminister Magdalena Andersson väljer att höja marginal­skatten ytter­ligare genom att trappa ned jobbskatteavdraget på inkomster över 50 000 kronor, skriver Robert Boije och Thomas Ljunglöf, Saco.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Robert Boije och Thomas Ljunglöf, Saco

Foto: Kalle Assbring
Annons

Bland EU:s 28 medlemsländer är Sverige det land som tar ut mest skatt på arbete mätt både som andel av BNP och som andel av de totala skatteintäkterna. Sverige har dessutom världens högsta marginalskatt. Ändå väljer regeringen i budgetpropositionen att höja marginalskatten ytter­ligare genom att trappa ned jobbskatteavdraget på inkomster över 50 000 kronor. Det gör att den högsta marginalskatten kommer att uppgå till 60 procent eller 70 procent om man även inklu­derar socialavgifterna som på inkomster över förmåns­taken är att betrakta som en ren skatt.

Genom att begränsa uppräkningen av skikt­gränsen för statlig inkomstskatt ökar regeringen också antalet skattebetalare som får en marginalskatt på 50 procent i stället för 30 procent med 100 000 personer. Syftet med dessa bägge skatte­förändringar? Att få in mer skattepengar och bidra till en mer rättvis inkomstfördelning. Problemet? Att inget av motiven håller vid en närmare granskning.

Annons
Annons
Annons