Annons
X
Annons
X

”Skatteförslaget hotar jobb och tillväxt”

De små, jobbskapande företagen får ta smällen om de föreslagna nya skattereglerna för fåmansbolag blir verklighet. Finansministern måste stoppa förslaget – annars hotas Sveriges ­tillväxt, skriver Företagarnas vd Günther Mårder.

Finansminister Magdalena Andersson (S) uppmanas av debattören att stoppa förslaget till så kallade 3:12-regler.
Finansminister Magdalena Andersson (S) uppmanas av debattören att stoppa förslaget till så kallade 3:12-regler. Foto: Tomas Oneborg

DEBATT | 3:12-reglerna

Bland aktiva företagare har förslaget till nya 3:12-regler för småföretag väckt en kritikstorm. Varför, undrar många, ska vi riskera pengar och i många fall belåna huset för att bygga företag om vi sedan inte ska kunna göra en skälig vinst på vårt företagande?

För samhället finns stora risker med förslag som avskräcker folk från att starta och driva företag. Småföretagen skapar i dag fyra av fem nya jobb på den svenska arbetsmarknaden. Bara genom fler företag som växer och anställer kan vi klara integrationen av nya svenskar och människor i utanförskap. Förslag som ger småföretagare en skattesmäll är givetvis inte rätt medicin för att åstadkomma detta. Förbrukat förtroende för reglerna kan få långvariga effekter och även leda till mer svartjobb. Man bör alltså vara försiktig med förslag som i grunden förändrar företagares förutsättningar.

Ett av motiven till de föreslagna ändringarna av 3:12-reglerna handlar om att begränsa stora revisionsfirmor och advokatbyråers möjligheter att använda ett regelverk som i första hand riktar sig till små före­tag. Att stora byråer, där anställda inte tar någon ekonomisk risk, startar företag för att kunna sänka sin skatt har väldigt lite gemensamt med den slitsamma och ofta ekonomiskt riskfyllda vardag som hundratusentals svenska småföretagare möter varje dag.

Annons
X

Företagare förväntas inte bara jobba gratis då de bygger upp sina företag. Om de sedan gör vinst på att skapa jobb, betraktas de som giriga skatteplanerare.

Därför ska inte samma skatteregler gälla för så olika typer av företag. Det är lätt att förstå lagstiftarens intentioner med utredningen, problemet är att förslagen inte når sitt syfte. Till syvende och sist är det ändå små, jobbskapande företagen som får ta smällen.

Förra gången skattereglerna för småföretag ­skulle ändras, så var kritiken massiv och unison. I främsta linjen stod revisionsfirmorna och advokatbyråerna och varnade för följderna för det svenska företagandet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den stora skärpning som genomfördes – kravet på att delägare skulle äga minst 4 procent av ett bolag för att kunna få kapitalbeskattad utdelning – kunde revisions- och advokatbyråerna lätt komma runt genom­ att stycka upp bolagen i mindre delar och på så sätt runda de nya reglerna. De småföretag som behöver rekrytera nyckelpersoner eller som vill låta anställda bli delägare och ta del av företagets vinster har ofta inte intresse eller resurser för att göra avancerade skatteupplägg och drabbas således hårt.

  De fler än 70 000 småföretagare runt om i Sverige som jag företräder är vanligt folk, som lever och verkar i lokalsamhället och som skapar mängder av jobb, inte minst på den svenska landsbygden, där jobben behövs som bäst. De betalar bolagsskatt, inkomstskatt, utdelningsskatt, arbetsgivaravgifter. De har inga bolag på Cypern eller i Peru. Men just därför att de lever och verkar i samma vardag som alla andra, så blir utredningens förslag obegripliga.

  Företagare förväntas inte bara jobba gratis då de bygger upp sina företag, belåna sina hus eller avstå lön för att de anställda ska kunna få ut sin. Om de sedan gör vinst på att skapa jobb, betraktas de som giriga skatteplanerare. Tror ni vi på det sättet får fler människor att vilja starta och driva företag?

  Därför vill jag vända mig direkt till Magdalena Anders­son med en vädjan. Stoppa 3:12- förslaget. Det hotar jobben och tillväxten runt om i Sverige. Det tvingar hederliga småföretagare att lägga pengar på smarta skattejurister i stället för att utveckla sina före­tag. Och, framför allt, det är missriktat och drabbar inte de stora firmorna som överutnyttjar regelverket.

  Sänk det nuvarande förslaget ordentligt så att det uppfyller målen om ökat entreprenörskap, fler jobb och högre tillväxt. Jag och Företagarna bidrar mer än gärna i det arbetet. Så värnar vi också landets småföretagare och jobbskapandet.

  Günther Mårder

  vd Företagarna

  Günther Mårder. Foto: Daniella Backlund
  Annons

  Finansminister Magdalena Andersson (S) uppmanas av debattören att stoppa förslaget till så kallade 3:12-regler.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  Günther Mårder.

  Foto: Daniella Backlund Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X