Annons
X
Annons
X

Skatteextremister växande hot i USA

Extremister som vägrar betala skatt utgör ett växande hot i USA, enligt FBI. Rörelsen betraktas som en terroristorganisation.

Extremister i USA som motsätter sig regeringen, skatter och regleringar utgör ett växande hot. När polisen ska kontrollera dem riskerar våldsamheter att bryta ut, enligt Stuart McArthur på FBI:s avdelning mot terrorism.

En expert räknar med att det finns kring 100 000 så kallade ”sovereign citizens”, eller ”självständiga medborgare”, i USA. Rörelsen är särskilt upprörd över skatteuppbörden, och utgör därmed en potentiell risk för anställda på amerikanska skatteverket, enligt TT.

FBI
skriver på sin hemsida att rörelsen utövar allt från mindre allvarliga brott, som att tillverka falska nummerskyltar och trycka falska dollarsedlar, till allvarligare brott som mer omfattande ekonomisk brottslighet och hot mot personer inom rättsapparaten. Sedan 2000 har sex poliser dödats av personer ur rörelsen, enligt FBI.

Annons
X

Den amerikanska myndigheten betraktar de ”självständiga medborgarna” som en terroriströrelse som finns över hela USA. Enligt FBI var en av Oklahoma-bombarna, Terry Nichols, medlem i rörelsen.

Washington TT-Reuters

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X