Annons

Per Gudmundson:Skattechock i flyktingkrisens spår

Migrationsminister Morgan Johanssons råd till kommuner i nöd: "Bygg ut servicen".
Migrationsminister Morgan Johanssons råd till kommuner i nöd: "Bygg ut servicen". Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Den 1 oktober vädjade kommundirektören i Trelleborg om hjälp i ett brev till Migrationsverket, med kopia till migrationsministern. På 20 dagar hade 14 100 asylsökande ankommit till kommunen. Situationen var mycket ansträngd, skrev man, och det ”finns inte kapacitet att, varken personellt eller lokalmässigt, ta emot över 100 ensamkommande barn och unga per dygn”. Kommunen varnade för att ”det finns stor risk att den ordinarie verksamheten och samhället drabbas”.

”Filipstad klarar inte flyktingmottagandet” rapporterade SVT Nyheter Värmland samma dag. ”På kort sikt klarar vi inte skolgång och barnomsorg för de här barnen. Det går inte att få fram lärare och lokaler hur som helst. Jag vet inte hur vi ska lösa det”, sade ett pressat kommunalråd. ”Jag vet inte hur vi ska klara det. Jag vet inte. Och det gäller samhällsservicen överhuvudtaget som belastas, sjukvård och tandvård och skola och barnomsorg.”

Annons
Annons
Annons