Annons
X
Annons
X

”Skatt skulle i grunden förvandla public service”

Både Mats Svegfors, vd för Sveriges radio, och SVT:s vd Eva Hamilton vänder sig mot att radio- och tv-licensen avskaffas.

– Skattefinanisering skulle i grunden förvandla public service. Vi skulle behandlas som vilken myndighet som helst. En skattefinanisering är det effektivaste tänkbara sättet för public servicemotståndare att avskaffa public service i svensk mening, kommenterar Mats Svegfors uppgifterna från den pågående utredningen om den framtida finansieringen av public service att det där fanns konsensus om att avskaffa tv- och radiolicensen.

Istället
skulle utredaren Mats Holmgren i september lägga förslag om en punktskatt.

– Vi vet inte att det finns konsensus om detta, fortsätter SR-chefen.

Annons
X

Gustaf Hoffstedt, moderat riksdagsledamot och representant i public service-kommitténs politiska referensgrupp, liknar det eventuella nya betalningssystemet vid begravningsavgiften. Den tas in via skattsedeln, men särredovisas och öronmärks.

Men enligt Svegfors resonemang finns en uppenbar risk för att politiken tror sig skapa en alternativ avgiftsmodell som blir, eller visar sig vara, en skatt.

– En avgift karaktäriseras av att det finns ett direkt samband mellan betalning och att man erhåller en tjänst. En obligatorisk avgift som alla ska betala är en skatt, inte en avgift. Det hjälper inte om riksdagen kallar en skatt för en avgift. En skatt är en skatt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Eva Hamilton vände sig igår i ett pressmeddelande mot utredarnas utspel. ”Det är väsentligt att finansieringen av public service inte läggs in i statsbudgeten som en skatt. Det vore att riskera den journalistiska självständigheten”, skriver hon och tillägger att dagens finansieringsmodell fungerar väl med hög betalningsvilja.

  Eva Hamilton är även ordförande för Radiotjänst i Kiruna som hanterar licensavgifterna. En instans som skulle bli överflödig och därmed frigöra 146 miloner kronor om public service finansierades skattevägen.

  LÄS OCKSÅ:
  Tv-licensen kan avskaffas

  LÄSARREAKTIONER:
  ”Gör SVT till en betalkanal”

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X