Annons

Skatt på bredband stryper information

De som vill göra internet dyrare och tillgängligt för färre människor underskattar betydelsen av fri information. Det är fel att införa en bredbandsskatt, skriver de moderata riksdagsledamöterna Karl Sigfrid och Lars Beckman.

Publicerad

Nästa vecka röstar den amerikanska senaten om den kontroversiella antipiratlag som fick Wikipedia att stänga i protest under en dag. Den föreslagna så kallade SOPA/PIPA-lagen gör internettjänster som Facebook, Youtube och Wikipedia ansvariga för enskilda användares hantering av upphovsrättsskyddat material. Internetentreprenörer fruktar att det i förlängningen kan sätta stopp för sociala medier, vars hela idé är att utan förhandskontroller låta användarna dela information.

I EU finns liknande planer. Den stundande omförhandlingen av e-handelsdirektivet kan leda till att mellanhänder på Internet – Internetleverantörer och företag som driver sociala medier – får ett ansvar för innehållet i användarnas kommunikation. Om vi i Sverige ska vända den utvecklingen och få genomslag för en mer positiv syn på internet måste vi vara tydliga och enade. Därför är det oroande att Socialdemokraterna nu har börjat gå i fel riktning.

Annons
Annons
Annons