Annons
X
Annons
X

Skatt på bredband stryper information

De som vill göra internet dyrare och tillgängligt för färre människor underskattar betydelsen av fri information. Det är fel att införa en bredbandsskatt, skriver de moderata riksdagsledamöterna Karl Sigfrid och Lars Beckman.

BRÄNNPUNKT | INTERNET

Med en beskattning av internetabonnemang får vi vidgade klyftor mellan dem har råd att fritt söka information på nätet och dem som inte har det.
Lars Beckman och Karl Sigfrid

Nästa vecka röstar den amerikanska senaten om den kontroversiella antipiratlag som fick Wikipedia att stänga i protest under en dag. Den föreslagna så kallade SOPA/PIPA-lagen gör internettjänster som Facebook, Youtube och Wikipedia ansvariga för enskilda användares hantering av upphovsrättsskyddat material. Internetentreprenörer fruktar att det i förlängningen kan sätta stopp för sociala medier, vars hela idé är att utan förhandskontroller låta användarna dela information.

I EU finns liknande planer. Den stundande omförhandlingen av e-handelsdirektivet kan leda till att mellanhänder på Internet – Internetleverantörer och företag som driver sociala medier – får ett ansvar för innehållet i användarnas kommunikation. Om vi i Sverige ska vända den utvecklingen och få genomslag för en mer positiv syn på internet måste vi vara tydliga och enade. Därför är det oroande att Socialdemokraterna nu har börjat gå i fel riktning.

Annons
X

Den socialdemokratiska ordföranden i riksdagens kulturutskott Berit Högman vill införa en bredbandsskatt i Sverige på grund av att bredbandsleverantörer tjänar pengar på otillåten fildelning.

Verklighetsbeskrivningen är dock felaktig. Det som får kunderna att efterfråga mer bandbredd är framför allt tjänster som erbjuder strömmande video i HD-kvalité.

Med en beskattning av internetabonnemang får vi vidgade klyftor mellan dem har råd att fritt söka information på nätet och dem som inte har det. Vi får också växande klyftor mellan stad och landsbygd när internetleverantörerna har mindre resurser till att bygga ut sina nät i glest befolkade områden. Det vore kanske oproblematiskt om webbsurfandet var en fluga, men inte om vi betraktar fri informationsspridning på webben som långsiktigt nödvändig för såväl den demokratiska som den ekonomiska utvecklingen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De som vill göra internet dyrare och tillgängligt för färre människor underskattar, i likhet med SOPA/PIPA-förespråkarna, betydelsen av fri information. Vi säger nej till en bredbandsskatt. En sådan skatt skulle förstatliga och centralisera kulturfinansieringen. Vi tycker tvärtom att regeringen bör garantera hela Sverige rätten till en snabb internetuppkoppling.

  LARS BECKMAN (M)

  riksdagsledamot

  KARL SIGFRID (M)

  riksdagsledamot

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X