MarinmålarnaSkatt med kitschiga sjöslag och homoerotik

Slaget vid Fredrikshamn, 15 maj 1790, av Johan Tietrich Schoultz.
Slaget vid Fredrikshamn, 15 maj 1790, av Johan Tietrich Schoultz. Foto: Bridgeman Images/TT

Årsböcker blir lätt lite träiga, men ”Marinmålarna” är ett undantag. Här finns en frihet från det alltför konventionella, utan att det blir ängsligt samtida. Fredrik Sjöberg läser om allt från kitschiga skildringar av sjöslag till homoerotiska sjömansmotiv.

Under strecket
Publicerad
Annons

Yrkestitlar kan som alla vet vara otillbörligt konstiga. Exakt vad en Key Account Manager, som det heter på nutida svenska, sysslar med under arbetstid är sannerligen inte lätt att säga, men det låter välbetalt – ungefär som uppbördsstyckjunkare, för att nu nämna en liknande ordpastej som bevisar att oskicket är gammalt. Alla räcker upp handen som vet vad en sådan gjorde på jobbet.

Den som på så vis vill utöka sitt ordförråd kan knappast hitta bättre jaktmarker är den sjöfartshistoriska litteraturen. Inom varje flotteskader förekom styckjunkare av diverse slag, i alla fall på fullriggarnas tid, när man kunde bygga en korvett genom att ”hugga ner” en fregatt och när hantverkarna på varven ”tillverkade block och vantjungfrur, krysshult och koffernaglar”.

Annons
Annons
Annons