Annons
X
Annons
X

Skatt är svenskens största utgift

En person med 25 000 kronor i lön bidrar med hela 17 200 kronor i skatt per månad har Institutet för Privatekonomi på Swedbank räknat ut.

Foto: SCANPIX

Då ingår skatten som syns i lönekuvertet, skatten på konsumtion och arbetsgivaravgiften. Skatten är svenskens i särklass största utgift.

– Att veta vad vi betalar för olika samhällstjänster och hur våra skattepengar fördelas är en väg till att öka förståelsen för vad vår välfärd faktiskt kostar, säger Maria Ahrengart, ekonom på Institutet för Privatekonomi på Swedbank som gjort uträkningen.

Att svenskar betalar mycket i skatt är känt. Under 2011 betalade svenskarna in 1 556 miljarder kronor i skatt till den offentliga sektorn. Pengar som bland annat går till pension, landsting, äldreomsorg och skola. Förutom pengarna till den egna ålderspensionen är den enskilt största posten som hushållen bidrar med via skatten den som går till landstinget och specialistläkarvården, skriver banken i rapporten.

Annons
X

• LÄS OCKSÅ:
Pensionärer sågar sänkt skatt

Swedbank har räknat på ett typhushåll med en ensamstående löntagare som har en månadslön på 25 000 kronor. Skatten blir då varje månad 17 200 kronor.

Kommunen får allra mest av hushållets skatt, 6100 kronor varje månad, följt av pensionssystemet med 4 300 kronor, landstinget med 3 380 kronor och staten som får 3 360 kronor, enligt rapporten. 60 kronor går till begravningsavgiften varje månad för att täcka kostnader för gravplats och begravning. Begravningsavgiften är obligatorisk och betalas av alla som är folkbokförda i Sverige.

Sveriges avgift till EU täcks också via skattsedeln. Enligt bankens uträkning bidrar ett typhushåll med en ensamstående löntagare med 140 kronor per månad eller 1700 kronor per år till EU-avgiften. Till trafik och infrastruktur bidrar en ensamstående löntagare med 200 kronor per månad eller 2 400 kronor per år.

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X