Skärva av Parthenon lättar svenskt samvete

Under strecket
Publicerad
Annons

För ett kvartssekel sedan, när det första gången blev tal om att Grekland skulle anhålla om att få tillbaka den hälft av Parthenonfrisen som finns på British Museum, sa den grekiske målaren Giannis Tsarouschis (1910- 87) att han i så fall måste skynda sig till London för att vara säker på att någon gång få se de gamla berömda skulpturerna från 400-talet f Kr. Han sa det några år efter Greklands senaste svåra hemsökelse, militärjuntans lika bisarra som ruggiga regemente, och med sarkastisk hänsyftning på att den gamla kulturskatten under de gångna två hundra åren säkert har befunnit sig i säkrare förvar i London än om den hade funnits kvar uppe på Akropolis i Aten.
Nu är situationen en annan. Den grekiska demokratin ter sig stabil, och landet ingår i vår europeiska union. Olympiska spelen 2004 föregicks av en imponerande finputsning av Aten. Tunnelbanan i Stockholm ter sig sjaskig i jämförelse med den rena och vackra metron i den grekiska huvudstaden. Mycket har hänt. Och mer är på gång.

Till en beräknad
kostnad av 130 miljoner euro byggs nu ett magnifikt museum vid foten av Akropolis. Ritningarna är gjorda av Michael Photiadis i samarbete med en grupp arkitekter i firman Bernard Tschumi. Byggnaden, till största delen gjord av glas, kommer att omfatta 14 000 kvadratmeter. Efter ett tiotal år av förberedelser och mängder av såväl juridiska som ekonomiska komplikationer kom bygget i gång vid årsskiftet och verkar nu pågå dag som natt. Tanken är att alltihop ska bli färdigt för invigning i slutet av nästa år.
Ägarna till husen intill byggplatsen har kunnat glädja sig åt att värdet på deras fastigheter har stigit till det tredubbla, minst, men hyresgästerna retar sig på det ständiga byggbullret, så till den grad att det händer att de från sina fönster och balkonger kastar tomflaskor och annat skräp in över arbetsplatsen. Inte ens Rom byggdes på en dag. Det borde dessa atenare begripa.
Den i SvD (20/10 2004) tidigare omskrivna Birgit Wiger-Angner, pensionerad gymnastiklärare i Uppsala, som äger en konstrikt
huggen marmorbit som bärgades till Sverige 1895 av en äldre släkting som var sjöman, kommer att bli hedersgäst vid invigningen av det nya museet. Det blir hon därför att hon har bestämt sig för att återbörda stenen, som är en bit av Erechteiontemplet, till Aten.
Den aviserade gåvan har väckt mer uppmärksamhet i Grekland än i Sverige. Både Birgit Wiger-Angner och Sanne Houby-Nielsen, chef för Medelhavsmuseet i Stockholm där marmorfragmentet för närvarande visas för allmänheten, har intervjuats och förekommit på stort uppslagna bilder i grekiska tidningar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons