”Skärpta vapenlagar är bara symbolpolitik”

De vapen som används vid terrordåd är smugglade militära vapen. Detta bör EU-kommissionen fokusera på – inte de legala vapnen, skriver Hugo Selling, ordförande Fria Moderata Studentförbundet.

Under strecket
Publicerad

Fem personer greps i Bosnien i maj i år, och en person greps i Sverige. Samtliga misstänktes för vapensmuggling till radikala islamister i Sverige, enligt bosniska myndigheter.

Foto: Bosnienserbiska inrikesdepartementet/TT

Hugo Selling

Foto: Sofia Arkestål
Annons

I kölvattnet efter terrordåden i Paris i november lade EU-kommissionen fram förslag om att inskränka laglydiga vapenägares och jägares, rätt att äga vapen. Detta trots att de vapnen som användes vid Bataclan inte varit legala utan tidigare insmugglade militära vapen.

Inte mer än en dag efter att utskottet röstat igenom förslaget i Europaparlamentet skakas åter Frankrike och Europa av ett nytt terrorattentat, den här gången inte utfört med vapen utan med lastbil. De som vill skada oskyldiga kommer alltid att hitta ett sätt och att avväpna laglydiga medborgare gör bara deras jobb lättare. Det är först när vi slutar behandla symptomen med symbolpolitik som vi kan börja närma oss att angripa grundproblemen.

Annons
Annons
Annons