X
Annons
X

”Skärpta straff räcker inte för att stoppa övergrepp”

Det går att förebygga sexuella övergrepp – på samma sätt som att det går att förebygga andra brott. Uppdatera sexualundervisningen i sko­lorna och se till att barnen får lära sig om integritet och gränser redan i förskolan, skriver Louise Wistfors, Novahuset.

I sviterna av #metoo-kampanjen får vi nu höra än mer hur riksdagspartierna vill arbeta mot sexuella övergrepp. Det parti­erna i regel har gemensamt är att de vill skärpa straffen, införa en samtyckeslag och tillsätta fler poliser, eftersom många sexualbrottsanmälningar inte ens utreds då det saknas resurser till det. En samtyckeslag är så klart oerhört viktig, likaså fler poliser. Men en sak glömmer politikerna i regel: det förebyggande arbetet mot sexuella övergrepp.

2016 anmäldes enligt Brottsförebyggande rådet hela 20 300 sexualbrott. 6 720 av dem rubricerades som våldtäkt. Om vi räknar med att mörkertalet för sexualbrott innebär att bara en femtedel av dem anmäls, har vi i så fall 101 500 begångna sexualbrott och 33 600 våldtäkter under 2016 i Sverige, ett av världens mest jämställda länder. Det är skrämmande siffror och dessa brott kostar samhället enorma belopp i exempelvis rättskostnader, vårdkostnader och sjukskrivningar, och slår mot människors liv varje år på grund av att samhället gång på gång sviker de utsatta. 

Inte en enda gång under skol­gången pratade någon med oss om gränser och samtycke, skriver Louise Wistfors. Bilden är från #metoo-manifestationen på Segels torg den 22 oktober.

Foto: privat, Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 3
Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 2 av 3

Louise Wistfors

Foto: privat Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X