Annons
X
Annons
X

Skärpta straff för våldsbrott

När straffen sannolikt skärps för våldsbrotten betyder det också längre straff för unga brottslingar. ”En allmänt skärpt syn påverkar ungas straff”, säger regeringens utredare.

GENERELL STRAFFSKÄRPNING PÅVERKAR UNGDOMSSTRAFF

Hovrätten sänkte i går strafftiden för tre inblandade ungdomar i dödsmisshandeln på en jämnårig på Kungsholmen i oktober från tre till ett års ungdomsvård.

Men hårdare straff för grova våldsbrott är på gång.

Anders Perklev, riksåklagare och ordförande i straffnivåutredningen, ska den 31 juli lägga fram sitt slutbetänkande för regeringen. Utredningens uppdrag är att se över strafflängder för våldsbrott, med avsikt att skärpa dem.

Annons
X

Utredningen gäller straffskalan för vuxna, men när strafftiderna för grova våldsbrott skärps kommer det att påverka strafflängderna även för unga.

– När en ungdom döms till sluten ungdomsvård, så utgår man från vilket fängelsestraff en vuxen lagöverträdare skulle få. Får man en strängare syn generellt sett, så påverkar det även hur straffen mäts ut för unga, säger Anders Perklev till SvD.se.

Enligt praxis ska straffet för en 16-åring vara en fjärdedel av en vuxens. Hänsyn ska också tas till att det inte finns tvåtredjedelsfrigivning i ungdomsvården. När igår hovrätten dömde tre ungdomar till ett års sluten ungdomsvård för grov misshandel motsvarar det med den matematiken sex års fängelse för en vuxen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X