Annons

Skärpta säkerhetskrav för mobilnät

Regeringen föreslår en lag med skärpta säkerhetskrav för svenska mobilnät. Komponenter, leverantörer, operatörer och personal som kan hota rikets säkerhet ska kunna stoppas och portas.

Men lagen är inte riktad specifikt mot kinesiska Huawei, enligt digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Joakim Goksör / TT
Publicerad

Siktet är inställt på att lagen träder i kraft vid årsskiftet. Den kan därmed användas för att porta olämpliga leverantörer och komponenter när licenserna för Sveriges 5G-nät auktioneras ut i början av nästa år.

Lagförslaget, som klubbades på ett regeringssammanträde på torsdagen, kommer sedan Säkerhetspolisen (Säpo) i sina årsböcker pekat ut kinesiska leverantörer som en risk – bland annat med hänvisning till en lag som kräver att kinesiska medborgare och företag bidrar till landets underrättelseverksamhet.

Post- och telestyrelsen (PTS) ska i början av 2020 auktionera ut licenser för nästa generations mobilnät, så kallade 5G-licenser. Arkivbild.

Foto: Ng Han Guan AP/TT Bild 1 av 3

Huawei spionerar inte för Kina, enligt Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei. Han har erbjudit konkurrenter i väst att få köpa all 5G-teknik i bolaget, inklusive pateneter, koder, planer och kunskap. Arkivbild.

Foto: Ng Han Guan AP/TT Bild 2 av 3

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vill strama upp säkerhetskraven på all radiotrafik i Sverige inför auktioner av 5G-licenser 2020. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons