Annons
X
Annons
X

Skärpta regler på gång för sms-lån

Nu skärper regeringen tonen mot sms-företagen. Enligt ett nytt lagförslag ska Konsumentverket snabbare kunna förbjuda oseriösa kreditgivare att låna ut till svårt skuldsatta.

– Det är en typ av verksamhet vi behöver få stopp på, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Foto: Tomas Oneborg

SvD Näringsliv har tidigare rapporterat om bristfälliga kreditprövningar bland många sms-låneföretag. Det kan innebära att svårt skuldsatta personer fortsätter att beviljas krediter och riskerar att hamna i en allt större skuldfälla.

För att motverka detta kan Konsumentverket (KO) gå så långt som att förbjuda ett bolags verksamhet om de systematiskt utför tvivelaktiga kreditprövningar. Men i dagsläget finns det ett kryphål som gör att bolagen kan fortsätta verka under förbudstiden.

– Eftersom beslutet gäller först när det har vunnit laga kraft kan beslutet överklagas och under tiden kan bolagen fortsätta sin verksamhet, säger Anna Hult. Hon ansvarar för Konsumentverkets tillsyn av marknadsföring och avtalsvillkor för kredit- och betalningsprodukter.

Annons
X

Ett tydligt exempel var när KO tvingade finansföretaget Grandvik och klädföretaget La Redoute att upphöra med sin verksamhet vid slutet av 2014. Trots det kunde bolagen rulla på som vanligt bara genom att överklaga KO-beslutet.

– I de här fallen tog det ett helt år innan beslutet prövades i Förvaltningsrätten. Så under året som vi visste att det fanns brister, kunde bolagen fortsätta lämna krediter till konsumenter som inte har råd att betala tillbaka. Det var väldigt otillfredsställande.

På tisdagen meddelade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att kryphålet nu ska täppas till. I en ny proposition från regeringen föreslås det att Konsumentverket omedelbart ska kunna förbjuda en kreditgivare som "allvarligt brister i sin kreditprövning att låna ut pengar till konsumenter". Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2016.

– Vi har märkt att Konsumentverket har haft ett problem med att åtgärda uppenbara felaktigheter. Men nu kan de omedelbart stoppa de här företagen och då kan de inte längre fortsätta med att bedriva verksamheten på ett oseriöst sätt, säger Per Bolund till SvD Näringsliv.

– Vi vet ju att konsumtionslån många gånger är det som får bägaren att rinna över för de som redan har hamnat i skuldproblematik. Att ta sms-lån för att lösa en redan svår skuldsättning är helt ohållbart. Den typen av verksamhet behöver vi få stopp på, säger Bolund vidare.

Beslutet är en del av regeringens tidigare uppmärksammade strategi att motverka överskuldsättning hos hushållen.

Anna Hult tycker det är glädjande att Konsumentverket har fått grönt ljus av regeringen att sätta avskräckande exempel på oseriösa bolag.

– Vi är väldigt positiva till det här. Från och med första juli kommer vi att ha möjligheten att direkt förbjuda bolagens verksamheter utan att vänta tills det har vunnit laga kraft.

Annons

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X