Annons
X
Annons
X

Skärpta regler efter Kinafusket

SvD Näringsliv
avslöjade i somras omfattande fusk bland kinesiska företagare som sökt arbetstillstånd i Sverige. Nu skärper Migrationsverket tillämpningen av lagen – och riktar åter kritik mot advokatbyråer som försöker tjäna pengar på fusket.

Migrationsverkets verksamhetschef Jonas Lindegren berättar att myndigheten kommer att använda tuffare tag för att stoppa fuskande företag: ”Vi insåg att et här kunde vara ännu större än vad vi tidigare trott”, säger han.
Migrationsverkets verksamhetschef Jonas Lindegren berättar att myndigheten kommer att använda tuffare tag för att stoppa fuskande företag: ”Vi insåg att et här kunde vara ännu större än vad vi tidigare trott”, säger han. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

FLER GRANSKAS

Jurister ringer till mina handläggare och vill veta exakt var gränsen går för vad som är straffbart
Jonas Lindgren, Migrationsverkets verksamhetschef.

Myglet med skenanställningar i mer eller mindre tomma nystartade bolag har växt dramatiskt de senaste åren. I våras började Migrationsverket få in tips från en rad kineser. Lite senare fick även SvD Näringsliv kontakt med kinesiska källor som berättade samma historia.

–SvD:s artikelserie har stärkt oss i vår uppfattning att vi behöver skärpa tillämpningen av lagen, säger Jonas Lindgren, verksamhetschef på Migrationsverket och fortsätter:

Annons
X

–Vi insåg att det här kunde vara ännu större än vad vi tidigare trott. Vår egen interna granskning inleddes strax innan SvD:s artiklar började publiceras. Artikelserien fick oss också att ta beslut om en utökad granskning av över 200 kinesiska ärenden med nystartade företag som pågår just nu, säger Jonas Lindgren.

Den nya tuffare tillämpningen som införs i januari nästa år innebär att nystartade företag som vill anställa människor från länder utanför EU måste kunna visa att de kan garantera löneutbetalningarna till de anställda man tar hit. En slags lönegaranti, helt enkelt.

Är företaget registrerat utanför EU krävs dessutom att företaget också ska ha en etablerad filial i Sverige innan man drar i gång verksamheten. Båda de här förändringarna gör det lättare för polisen och Skatteverket att komma åt skenanställningar och slå till mot företag vars verksamhet mest är ett tomt skal, enligt Migrationsverket.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Syftet med upplägget – att starta bolag och flyga över välbärgade kineser till Sverige – är att de ska få permanent uppehålls- och arbetstillstånd. Det gör att de kinesiska företagarna och deras familjer därmed kan ta del av välfärd i form av barnbidrag, föräldrapenning och andra förmåner.

  Migrationsverket betonar att det förstås finns gott om seriösa nystartade företag med riktig verksamhet, både från Kina och från andra länder. Men att det parallellt med detta finns ett växande antal ärenden där man har konstaterat fusk och där man har tagit beslut om utvisning.

  SvD:s artikelserie avslöjade också att en svensk investeringsmyndighet, Invest Sweden, hade hjälpt flera av fuskbolagen med att etablera sig i Sverige. Tjänstemän på Invest Sweden hade dessutom blivit rasande när Migrationsverket tagit beslut om utvisning, enligt skriftliga dokument som SvD kunde offentliggöra.

  –Då reagerade vi förstås kraftigt på att en statlig myndighet under UD var inblandad i den här typen av ärenden och att de dessutom utövade påtryckningar mot Migrationsverket, säger Jonas Lindgren.

  Regeringen tog efter SvD Näringslivs artiklar beslut om en särskild granskning av Invest Swedens kinesiska verksamhet. Den pågår som bäst och ska presenteras av Statskontoret senast den sista december i år.

  Invest Swedens generaldirektör Per-Erik Sandlund tog redan i somras, i samband med publiceringen, avstånd från de tjänstemän på hans myndighet som kritiserat Migrationsverket. Han var ovetande om att företag som Invest Sweden hjälpt till Sverige nu var föremål för utvisning. Jonas Lindgren poängterar att Invest Sweden efter avslöjandet gjort allt de kunnat för att ställa saker och ting till rätta när det gäller relationen till Migrationsverket.

  En annan typ av aktör i sammanhanget är svenska advokatbyråer, som vänder sig till välbärgade kineser för att hjälpa till att designa olika typer av fuskupplägg, enligt Migrationsverket.

  –Juridiska rådgivare har insett att det här är en lönsam bransch. Vi har flera exempel på hur jurister ringer till mina handläggare och vill veta exakt var gränsen går för vad som är straffbart. Det vill alltså inte veta vad som är lagligt utan just vad det är som är straffbart, säger Jonas Lindgren.

  Ibland får han intrycket att det finns ett färdigt Sverigepaket att köpa där allt är ordnat med ett registrerat bolag och där man på nedersta raden mer eller mindre kan få välja om man vill ha en Volvo eller BMW när man anländer till Stockholm.

  –Men de uppläggen kommer förhoppningsvis inte att fungera längre med den nya tillämpningen där det ställs krav på garanterade löner, säger Migrationsverkets verksamhetschef.

  –Sen får vi se vad den större granskningen av de 200 ärendena ger för resultat. Då kanske vi måste börja prata om en lagändring, och inte bara en skärpning av tillämpningen. Den granskningen blir klar i början av nästa år.

  LÄS MER:
  Småskurkarna får ta smällen

  LÄS MER:
  Utredare föreslår en exportmyndighet

  Annons
  Annons
  X

  Migrationsverkets verksamhetschef Jonas Lindegren berättar att myndigheten kommer att använda tuffare tag för att stoppa fuskande företag: ”Vi insåg att et här kunde vara ännu större än vad vi tidigare trott”, säger han.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X