Annons

Skärpta coronaråd i fler svenska regioner

Folkhälsomyndigheten skärper råden i fler regioner. Arkivbild.
Folkhälsomyndigheten skärper råden i fler regioner. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Fler än hälften av Sveriges regioner får nu skärpta råd från Folkhälsomyndigheten med anledning av covid-19. I Blekinge görs det för att ligga steget före.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Där har 300 nya personer konstaterats smittade de senaste två veckorna och smittan breder ut sig uppåt i åldrarna. Blekinge ligger under snittet i Sverige, men det går inte att vänta på att det kommer skärpta nationella råd, anser smittskyddsläkare Bengt Wittsjö.

– Om det fortsätter på samma sätt kommer vi att drabbas likadant som våra grannlandsting, säger han vid en pressträff.

Råden liknar dem som finns i andra delar av landet med lokalt skärpta råd.

– Umgås bara med din familj, stanna hemma, res ingenstans om det inte är absolut nödvändigt, sammanfattar Bengt Wittesjö några av de nya råden.

Men han tillägger att medborgarna ska söka sjukvård vid behov och att skolundervisning inte omfattas av råden.

Även i Västerbotten införs skärpta coronaråd, enligt ett pressmeddelande. Kalmar län och Norrbotten håller pressträff under tisdagen och väntas komma med samma besked.

Det innebär att totalt 14 av landets 21 regioner har skärpta råd som syftar till att begränsa sociala kontakter och minska smittspridningen.

I till exempel Västerbotten har antalet bekräftade coronafall "ökat kraftigt" och regionen ser allt fler covidpatienter på sjukhus, enligt regionens pressmeddelande. Länsstyrelsen i Västerbotten sänker också publiktaket från 300 till 50 personer, enligt Norran.

– Det förbereds ett beslut just nu som ska tas någon gång efter klockan 11 i dag, säger länsråd Lars Lustig till tidningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons