Annons
X
Annons
X

Skärpta betygskrav för yrkesprogram

Den som vill gå gymnasiets yrkesprogram ska ha godkänt i engelska, matematik och svenska, samt ytterligare fem ämnen, anser regeringen. Utbildningsminister Jan Björklund (FP) backar från sitt tidigare förslag att underkänt i engelska eller matematik inte ska stå i vägen för intagning.

Av TT
(uppdaterad)

– Nu har vi landat i att höja inträdeskraven även på de nationella yrkesprogrammen. Tanken är att så många som möjligt faktiskt ska fullfölja sin utbildning. Ställer vi för låga krav är risken alldeles för stor att de som kommer in inte klarar av det och hoppar av, säger Björklund till Dagens Nyheter.

Gymnasieutredningen föreslog i våras att antagningsreglerna skulle skärpas, men Björklund ville då se flexiblare regler för att fler skulle kunna gå vidare direkt från grundskolan till gymnasiet. Den som fått underkänt i matematik eller engelska skulle ändå kunna komma in, men nu har alltså utbildningsministern ändrat uppfattning.

De skärpta intagningskraven på yrkesprogrammen ska gälla från hösten 2011 och kan medföra att fler än tidigare inte klarar att komma in på ett nationellt program, skriver DN.

Annons
X

Samtidigt föreslås att gymnasieskolans individuella program (IV) ska ersättas av fem olika särskilda program för de elever som är obehöriga till de vanliga gymnasieprogrammen. De nya så kallade särskilda programmen kallas preparandutbildning, programinriktat individuellt val, yrkesintroduktion, individuellt alternativ samt språkintroduktion.

Björklund (FP) konstaterade på en presskonferens att eleverna på dagens individuella program utgör en mycket heterogen grupp. På IV samlas dels de som är studiemotiverade och nästan är behöriga, dels de som är studietrötta och har mycket dåliga betyg. Målet att hela denna grupp så småningom ska läsa in ett vanligt gymnasieprogram och bli behöriga för vidare studier uppfylls inte, konstaterade Björklund.

– Detta funkar inte i verkligheten, sade han och pekade på att endast 13,5 procent av dem som börjat på IV klarat av gymnasieskolan fem år senare.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X