Annons
X
Annons
X

Skarpt ultimatum från Lundin-vd

Lundin Petroleum avvisar kraven på en oberoende utredning om oljebolagets förehavanden i Afrika. ”Lita på oss eller sälj era aktier”, säger vd Ashley Heppenstall till Dagens industri.

[object Object]
Ashley Heppenstall. Foto: LARS PEHRSON

Efter granskningar av Aftonbladet av Lundin Petroleums verksamhet framför allt i Sudan råder oro i ägarleden. Vid ett informationsmöte med de institutionella ägarna försökte oljebolaget kväsa denna i mars. Men då framfördes förslaget om en oberoende utredning.

Varken styrelse eller ledningen stödjer en sådan granskning, det är känt sedan tidigare, men nu talar Lundin Petroleum för första gången verkligen klarspråk i frågan. I en intervju med Dagens Industri manar nu vd Ashley Heppenstall de ägare som vill se en oberoende granskning att ta tillbaka kravet eller att sälja sina innehav.

– Lita på oss eller sälj era aktier, säger han.

Annons
X

Att en börs-vd uppmanar stora ägare att sälja är ovanligt. Ashley Heppenstall menar att det i långa loppet är negativt att ha ägare som inte stöder bolaget. Han är inte orolig för kursfall i aktien om stora ägare börjar sälja av sitt ägande.

– Aktien styrs till syvende och sist av hur bolaget presterar. Sett till aktiekursutvecklingen har vi varit det bäst presterande bolaget i Europa. Så länge vi kan fortsätta att leverera finns det ägare som vill stödja oss, säger Ashley Heppenstall till Dagens Industri.

Vd:ns uppmaningen riktas främst mot Folksam men även oljebolagets tredje största ägare, fondbolaget Robur, stödjer förslaget om en oberoende utredning. Lundin Petroleums internationella ägare avvisar dock utredningskravet, enligt Heppenstall.

SvD NÄRINGSLIV

Annons
Annons
X

Ashley Heppenstall.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X