Annons
X
Annons
X

Skärpt straff för sexköp föreslås

Straffet för köp av sexuell tjänst bör höjas från dagens maximala sex månaders fängelse till fängelse ett år, föreslår regeringens utredare.

Av TT
(uppdaterad)

Den nuvarande straffnivån för vissa fall av sexköp står inte i proportion till brottets allvar, enligt utredaren Anna Skarhed som lämnade över sitt betänkande till justitieminister Beatrice Ask (M) i dag.

– Effekten av lagen har uppnåtts, men vi är inte på något sätt i mål, det är mycket kvar att göra, sade Anna Skarhed.

Gatuprostitutionen har halverats som en direkt följd av lagen. När den infördes 1999 förekom ungefär lika mycket gatuprostitution i Sverige som i Danmark och Norge. 2008 var den tre gånger så hög i dessa länder.

Annons
X

– Jag tycker att det är bra att vi får den här utvärderingen och det är roligt att notera att lagen faktiskt ger effekt, säger justitieminister Beatrice Ask till TT.

Hon vill inte sätta ned foten än om en straffskärpning även om hon tycker att det är rimligt med större spännvidd i straffskalan än i dag.

– Jag tycker att man argumenterar väl för förslagen, men jag brukar vänta tills vi har fått remissynpunkterna. Det som jag tycker är viktigt, och som utredaren trycker på, är att det finns så mycket som görs på många olika plan, men det behöver samordnas bättre.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X