Annons

Lärarinnans sångSkarpsynt iakttagare av människans psyke

Vigdis Hjorths nya roman utspelar sig på Konsthögskolan i Oslo.
Vigdis Hjorths nya roman utspelar sig på Konsthögskolan i Oslo. Foto: Agnete Brun

När en föreläsare i dramatik blir föremål för en elevs konstprojekt ställs hennes tillvaro på ända. Den som läst Vigdis Hjorts genombrottsroman ”Arv och miljö” känner omedelbart igen hennes karakteristiska stil i ”Lärarinnans sång”.

Under strecket
Publicerad

”Lärarinnans sång”, av Vigdis Hjorth

Foto: Natur & KulturBild 1 av 1

När en människa, på allvar, ser sig själv genom någon annans ögon är det nästan undantagslöst något som förskjuts, som förändras i henne; må det vara småsaker eller större grejer. En sådan nyvunnen självmedvetenhet kan ses hos nyförälskade som plötsligt träder fram i världen med en ny, oövervinnerlig självklarhet, men den kan också ses som en osäkerhet, ett krympande, hos den som fått se sig själv i ett mindre förlåtande ljus.
Vigdis Hjorths senaste roman, ”Lärarinnans sång”, är en djupgående studie i den senare processen. Lotte Bøk, medelålders föreläsare i dramatik på Konsthögskolan i Oslo, blir föremål för avgångseleven Tage Basts konstprojekt – en film om de undervisande lärarna på högskolan – och med det ställs hennes invanda tillvaro på ända.
Strax efter millennieskiftet kom Hjorths norska författarkollega Hanne Ørstavik ut med romanen ”Vecka 43”, en skildring av den unga litteraturforskaren Solveigs förhållande till sin äldre kollega Hilde. Denna roman i universitetsmiljö handlar om en passion för litteraturen som för huvudpersonen förväxlas med en personlig passion, och som sakteliga utvecklas till besatthet.

Likheter finns mellan de två romanerna, i det att de båda utspelar sig i slutna akademiska rum där glödandet för konsten står högt i kurs, men skiljer sig åt på fler sätt. Hos Ørstavik följer läsaren Solveig och hennes starka drivkraft att genom litteraturen förena sig med Hilde, medan vi hos Hjorth får följa Lottes alltmer klaustrofobiska känsla av att vara föremål för Tages – eller ja, hans kameras – skoningslöst avslöjande blick.

Annons
Annons
Annons