En kvinnas valSkarpsynt humoristisk blick på Saudiarabien

Mila Al Zahrani.
Mila Al Zahrani. Foto: Folkets Bio

Kvinnors situation i Saudiarabien går med myrsteg mot det bättre. Men den uppmärksammade regissören Haifaa al-Mansours filmer har fortfarande inte visats offentligt i landet.

Under strecket
Publicerad
Folkets Bio
Foto: Folkets Bio
Annons

I den saudiarabiska regissören Haifaa al-Mansours debutfilm ”Den gröna cykeln” från  2012 drömde tioåriga flickan Wadja om att just få cykla, vilket då var förbjudet för flickor. Nu, åtta år senare i al-Mansours andra film, kör den kvinnliga huvudpersonen Maryam (Mila Al Zahrani) sin egen metallic-blå Hyundai. Sin första film fick al-Mansour filma inifrån en skåpbil. Nu har hon fått filma på både gator och torg. Så saker har förändrats till det bättre för Saudiarabiens kvinnor även om det går med myrsteg.

”En kvinnas val” ger en ovanlig inblick i hur livet gestaltar sig i ett könssegregerat land. Kvinnorna i sina kolsvarta chador alltid beredda att dra upp niqaben framför ansiktet i en värld, och männen i sina bländvita särkar (thawb) med vit- och rödrutiga huvuddukar (keffiyeh) i en annan. De få gånger de möts i offentligheten – som på en konsert – sitter män för sig och kvinnor för sig. Blandade sällskap förekommer bara vid familjeträffar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons