X
Annons
X
Film
Recension

American hustle Skarpsinnig svart komedi

Premium

"American hustle" är en svart komedi om blåsningar och folk som blåser sin nästa. Regissören David O Russell väver ihop ett virrvarr av trådar till en storartat underhållande helhet.

Det första vi ser är Christian Bales smått surrealistiska istermage, fullt värdig en långt gången graviditet. Han står framför spegeln och ordnar till en av filmhistoriens mest invecklade överkamningar, som inkluderar konstfull inflätning i ett stycke fastlimmat löshår. Lägg till detta ett par rökfärgade pilotglasögon och en utstuderad utstyrsel som skriker ut våra värsta mardrömmar om det sena 1970-talet, och det ligger farligt nära till hands att nu förvänta sig en fortsättning av hårt friserad freakshow, befolkad av alltigenom löjliga människor som gör och säger löjliga saker. Särskilt som det andra vi ser är en av Amy Adams otaliga, spexartat djupa urringningar. Men om det är det vi tror, så blir vi grundligt blåsta av denna svarta komedi om blåsningar och folk som blåser sin nästa.

Snart nog står det klart att Irving och Sydney (Bale och Adams) är jämförelsevis seriösa och någorlunda anständiga människor som dessutom står för sans och moderation i denna infernaliska härva av politisk korruption och framgångskåta åklagare och poliser. De försörjer sig förvisso på att lura till sig andra människors pengar – Irvings kedja av kemtvätterier är mest att betrakta som kamouflage – i huvudsak genom att förmedla lån som inte finns och sälja konst som är förfalskad, men de strävar hela tiden efter att hålla verksamheten på en rimlig nivå, vill inte utmana ödet i onödan.

Annons
X
Annons
X
Annons
X