Annons
X
Annons
X

Skarp kritik mot utförsäkringsbeslut

Emelie Holmquist, dotter till utförsäkrade Annica Holmquist, var på lördagen upprörd över att Försäkringskassan gått ut med att de har en lösning för hennes mamma.
Holmquist har en kronisk sjukdom och saknar arbetsförmåga. Hon har fått beskedet att hon utförsäkras. För att få socialbidrag måste hon sälja sin lägenhet inom fyra månader.
Fallet A fick stor uppmärksamhet på fredagen sedan det använts i den tv-sända slutdebatten mellan partiledarna.

Av SvD, TT
(uppdaterad)

Försäkringskassan sade på fredagen att den skulle se över om rätt beslut hade fattats.

På lördagen sade dottern
Emelie Holmquist att det är märkligt att Försäkringskassan får det att låta som att hennes mamma ska få sjukersättning igen.

– Ingenting nytt har kommit fram. Inget nytt beslut har fattats som vi har delgivits, då kan inte han stå och tala om detta i media, säger Emelie Holmquist till TT och syftar på myndighetens överdirektör Stig Orustfjord uttalande.

Annons
X

Orustfjord sade i går till TT att han var ”hoppfull att vi ska kunna lösa hennes ekonomiska situation utifrån de förutsättningar som finns”.

Orustfjord sade också till Ekot att det inte handlar om den mediala uppmärksamheten, utan att de nya omständigheterna som skulle kunna leda till en lösning handlar om personliga förhållanden.

– Det finns inga nya omständigheter. Vad skulle det vara? Vi har ju inte pratat med dem. De har haft alla dokument och gett ett avslag. Stig Orustfjord uttrycker det som att det är löst, att Annica Holmquist inte ska behöva jobba mer. Det är lögn, säger Emelie Holmquist.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Emelie Holmquist ska Försäkringskassan kontakta henne och hennes mamma i nästa vecka, något mer har inte avtalats eller beslutats.

  Annica Holmquists öde har fått många att reagera starkt.

  55-åriga Annica Holmquist har en svår kronisk sjukdom, akromegali, som får kroppsdelar och organ att växa okontrollerat. Hon har fått flera läkarutlåtanden om att hon saknar arbetsförmåga. I juli fick hon beskedet att hon utförsäkrats.

  Då återstod bara ett alternativ: att söka socialbidrag. Men för att kunna få socialbidrag måste hon sälja sin lägenhet, och det inom fyra månader.

  För ungefär en månad sedan blev oron för stor och Annica Holmquist lades in på en psykiatrisk avdelning.

  – Jag är så sjuk och jag har jobbat så fruktansvärt många år, och sedan har jag precis förlorat hela mitt liv, sade hon till TV 4 Nyheterna på torsdagen.

  En kurator fick till slut Försäkringskassan att skjuta upp beslutet om sjukersättning.

  Dottern Emilie Holmquist, som även har bloggat om sin mammas kamp, ringde på fredagen till myndigheten och fick då veta att hennes mamma inte får ersättning i framtiden.

  Annica Holmquist berättelse har fått många att reagera. På fredagseftermiddagen hade över 1 500 personer kommenterat dotterns blogginlägg om mamman.

  – När man tar del av Annicas fall känner man bara förtvivlan. Det här är en bild av det nya kalla Sverige, säger Ylva Johansson, välfärdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

  TT, SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X