Annons
X
Annons
X

Skarp kritik mot Lundsbergs skola

Studiemiljön vid Lundsbergs skola präglas av otrygghet och ledningen har inte på ett målinriktat sätt arbetat mot kränkande behandling av elever. Det konstaterar Skolinspektionen, som idag beslutade om ett föreläggande mot skolan. Ledningen har nu till den 28 februari på sig att komma till rätta med bristerna.

Internatskolan Lundsberg.
Internatskolan Lundsberg. Foto: SCANPIX ARKIV

Kränkande tillmälen och våld är en del av vardagen på Lundsbergs skola, konstaterar Skolinspektionen som riktar hård kritik i det beslut som fattades idag.

I intervjuer med skolpersonal har det framkommit att det finns ett informellt regelsystem för pojkar som rektorn kallar ”hackordning” – ett system där man som elev arbetar sig uppåt i hierarkin och i årskurs tre får utnyttja yngre ”slavar” som ska göra tjänster åt en. Det kan till exempel handla om att stryka skjortor, städa toaletter och passa upp äldre elever.

– Vi har gjort bedömningen att skolan inte kan garantera elevernas trygghet och studiero, och det är lika allvarligt varje gång det sker. Jag vill inte värdera eller jämföra det här fallet med andra, säger Carina Abréu, avdelningschef på Skolinspektionen, till SvD.se.

Annons
X

Enligt Skolinspektionen har ledningen inte lyckats stoppa kränkningarna och personalen uppfattar inte alltid händelser som kränkande. ”Det har skett en normalisering av fenomen som i samhället i övrigt anses vara oacceptabla”, skriver myndigheten.

Dessutom saknar skolan – trots skollagen – en plan mot kränkande behandling.

– Det har vi inte fått någon förklaring till, utan svaret har varit att man jobbar med frågan, säger Carina Abréu.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Skolinspektionen har ingen möjlighet att dra in tillståndet för Lundsbergs skola – det ansvaret vilar på Utbildningsdepartementet. Men myndigheten ser så pass allvarligt på att elever ”lär sig ta stryk” och den behandling de utsätts för att man väljer att förelägga skola att vidta flera åtgärder för att skapa trygghet och studiero.

  Senast den 28 februari nästa år ska skolan bland annat ha upprättat en plan mot och genomföra åtgärder för att stoppa kränkande behandling.

  I beslutet beskrivs en skola där övergrepp är vanliga. Yngre elever kallas för ”tarmar” och vid så kallad ”tarmbrottning” ska eleverna brottas tills en av dem vinner. Andra gånger ska elever ska slå varandra på överarmen tills den ena parten ger upp och i elevhemmen är det vanligt med så kallade ”broderliga klappar”, där yngre elever som väcks mitt i natten blir slagna.

  Flera elever ska ha fått uppsöka skolsköterska för vård, skriver Skolinspektionen.

  Annons
  Annons
  X

  Internatskolan Lundsberg.

  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X