Skarp kritik mot Danmarks behandling av invandrare

Under strecket
Publicerad
Annons

Köpenhamn Ovärdighet och absurditet präglar förfarandet när det avgörs vem som ska få danskt medborgarskap, anser flera av partierna i folketinget.
Socialdemokraterna, Enhedslisten och Radikale venstre stöder forskaren Eva Ersböll, som kritiserat både reglerna och handläggningen. Invandrare som söker medborgarskap får sina privata förhållanden vända ut och in, konstaterar Ersböll, som säger att Danmark är ”på kant med de mänskliga rättigheterna”. Hon kräver bland annat att de som ansöker ska skonas från den genomgång i offentlighetens ljus som de tvingas utsätta sig för.
Enligt Elsebeth Gerner Nielsen, som företräder Radikale venstre i folketinget, omges handläggningen av penibla omständigheter.

– Ett av de största problemen är att reglerna för tilldelning av medborgarskap finns i ett cirkulär som kan avhandlas bakom stängda dörrar -utan demokratiska procedurer. De ligger utanför folketingets räckvidd, säger hon till nyhetsbyrån Ritzau.
Tre gånger om året behandlar folketinget sådana personärenden, men
har inte möjlighet att diskutera vad som uttrycks i själva cirkuläret. Otillständigt, anser Gerner Nielsen.
De nuvarande reglerna - som tillkommit sedan främlingsfientliga Dansk folkeparti fick inflytande på den borgerliga regeringspolitiken - förutsätter bland annat att den som ansöker om medborgarskap avger en lojalitetsförklaring till Danmark.

Annons
Annons
Annons