Annons
X
Annons
X

Skarp kritik mot Billström

Migrationsminister Tobias Billström får skarp kritik för sina uttalanden om att det inte är en ”trevlig blond svensk dam” som gömmer papperslösa, utan ”landsmän som inte alls är blonda och blåögda”. KD-ledaren Göran Hägglund anser att ordvalet är olämpligt och vill att Billström förtydligar sig.

Tobias Billström.
Tobias Billström. Foto: SCANPIX

– Jag förutsätter att Moderaterna och regeringen tänker hedra överenskommelsen. De signaler som Moderaterna har skickat den senaste tiden visar att de vill gå ett annat håll, men jag förutsätter att det är det vi har kommit överens genomförs.

Det säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm, med anledning av migrationsminister Tobias Billströms
uttalanden i en DN-intervju i dag. Där framgår det att han ogillar sin egen regerings reform att papperslösa som bor i Sverige ska få laglig rätt att gå i gymnasiet.

– För oss är det otroligt viktigt att vi kan genomföra det vi har kommit överens om, som innebär att alla barn ska ha rätt att gå i skola. Vi ser det som en viktig rättighet, oavsett vilka papper man har. Det är något som kan ge stabilitet i tillvaron för en person som annars lever i en väldigt svår situation, säger Maria Ferm.

Annons
X

I intervjun resonerar Tobias Billström också om de människor som gömmer papperslösa.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, säger han till DN.

Hans uttalande har väckt reaktioner, bland annat på twitter. ”Migrationsministern: ”blonda och blåögda gömmer inte flyktingar” Vad är detta för människosyn??”, skriver Caroline Szyber (KD). ”Men vad håller M på med? Trevlig+blond+blåögd? Olustigt och farligt”, skriver Ylva Johansson (S). ”Blir både arg och oroad över @TobiasBillstrom uttalanden idag om allt annat än blonda och blåögda” skriver Fredrik Lundh Sammeli (S).

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Maria Ferm beskriver migrationsministerns uttalande som ”väldigt, väldigt udda”.

  – Jag oroas över alla uttalanden där man gör skillnad på människa och människa. Utseendet på de som gömmer är inte relevant, utan utsattheten hos dem som tvingas gömma sig.

  Även Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen är kritisk till Tobias Billströms uttalande om vilka som gömmer flyktingar.

  – Det är otroligt anmärkningsvärt och allvarligt. Den senaste veckan har det visat sig att vi har två ministrar, Beatrice Ask och Tobias Billström, som med sin politik bidrar till strukturell rasism, och dessutom förstärker den och hela tiden bekräftar den. De är fullständigt blinda för de här mekanismerna, säger hon.

  Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund är på resande fot i dag.

  – Men han tycker att uttalandet är olämpligt, och ser fram emot ett förtydligande från migrationsministern, förklarar hans presschef Johan Ingerö.

  Tobias Billström sitter just nu i ett möte, berättar hans presskreterare Linda Norberg.

  – Han är ledsen över hur han uttrycker sig i DN. Vi återkommer under dagen.

  Annons
  Annons
  X

  Tobias Billström.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X